Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Φιλιατρά και Τριφυλία οι νέοι δυναμικοί πυλώνες ανάπτυξης της Πελοποννήσου


Για ένα «σπουδαίο έργο σε μια σπουδαία περιοχή» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την  επίσκεψή του στο Φιλιατρινό φράγμα μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτριο Ιατρίδη, το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Περικλή Μαντά και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας  και τόνισε ότι «το έργο αυτό θα δώσει ανάσα σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα για τις θερμοκηπευτικές καλλιέργειες της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν το έργο, «με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση πλέον να αναμένουμε την ολοκλήρωσή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, νωρίτερα και από τη συμβατική προθεσμία περαίωσής του», όπως δήλωσε.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο έργο των αρδευτικών δικτύων, που θα συνδεθεί με το έργο του φράγματος, ώστε να καταστεί λειτουργικό, και ανακοίνωσε ότι η μελέτη τους θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Με τα έργα αυτά θα πετύχουμε να υδροδοτήσουμε την  περιοχή, να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που είναι και ο τελικός μας στόχος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στη συμφωνία με το Δήμο Τριφυλίας για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής της Τριφυλίας.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει με το ΥΠΑΑΤ για τη μετατροπή των φραγμάτων αυτών σε υβριδικά, με την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών υποδομών, «που θα οδηγήσουν στην αυτοχρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής και θα προσφέρουν ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια προγραμματίζει τη δημιουργία μικρών φραγμάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, τα οποία θα είναι ευέλικτα και θα έχουν γρήγορη απόσβεση του κόστους τους και ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ να μεριμνήσει για τη γρήγορη πρόοδο και του Μηναγιώτικου φράγματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροοικονομία με τη χρήση της τηλεμετρίας για το πότισμα, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Ιατρίδης να εφαρμοστεί στην Πελοπόννησο, όπως επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί από πλημμύρες, καθώς και την προτεραιότητα που θα πρέπει να δώσει το ΥΠΑΑΤ στην ενίσχυση των θερμοκηπευτικών μονάδων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τέλος ότι το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εξυγίανση των συνεταιρισμών,  καθώς «χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς δεν μπορούμε να πετύχουμε καμία ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλει, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, προσπάθεια για την ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος σε μία δομή, η οποία θα το ισχυροποιήσει σημαντικά.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τέλος ότι το αλιευτικό καταφύγιο του Μάραθου αξιολογήθηκε θετικά και θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα εμπροσθοβαρή έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, με προϋπολογισμό 7,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Ιατρίδης τοποθέτησε το Φιλιατρινό φράγμα στην κορυφή των αναπτυξιακών έργων και παράλληλα ανακοίνωσε ότι η μελέτη των αρδευτικών του δικτύων έχει ήδη ενταχθεί στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι θα αποτελέσει έργο πνοής για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο και εξέφρασε τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για τη γρήγορη πρόοδο και στο Μηναγιώτικο φράγμα.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιατρίδη και τον κ. Τατούλη για την προσωπική τους μέριμνα στην ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου, η πρόοδος του οποίου είναι πλέον ορατή, δήλωσε την πρόθεσή του να αναπτυχθούν μεγαλύτερες συνέργειες με το ΥΠΑΑΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπτυξη της Τριφυλίας.    

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη