Πρόγραμμα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου

Σημαντικά οφέλη αναμένονται μέσω της οργάνωσης και της λειτουργίας επιλεγμένων διαδρομών, οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από μια συνεκτική ιδέα που συνδυάζει την περιήγηση σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως μνημεία, αρχαία θέατρα, ιστορικούς τόπους και παραγωγικές περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός ενώνονται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν για την ανάδειξη της Πελοποννήσου, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη, τοπική ανάπτυξη και ευημερία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Οι επιλεγμένες διαδρομές στις οποίες -σε πρώτη φάση- πρόκειται να υλοποιηθούν πιλοτικά οι δράσεις, είναι οι ακόλουθες:
- Επίδαυρος- Λίμνη Στυμφαλία- οροπέδιο Φενεού- όρος Ζήρεια- Όρος Χελμός- Σπήλαιο Καστριών- Φαράγγι Βουραϊκού- Οικισμός Λαγκάδια Δ. Γορτυνίας- Όρος Μαίναλο.
- Οικολογικό πάρκο Πάρνωνα, υγρότοπου Μουστού και περιοχή Λεωνιδίου- Μονεμβασιά- Νεάπολη- Ελαφόννησος.
- Όρος Ταΰγετος- μεσσηνιακή και λακωνική Μάνη- Πύλος- Μεθώνη- Κορώνη.
Όπως έγινε γνωστό, οι προκαταρκτικές δράσεις του έργου, που αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφορούν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την ανάλυση των διαδρομών του φυσικού περιβάλλοντος, στην εκπόνηση σχεδίου στρατηγικής επικοινωνίας και αποτύπωσης των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων.
Βάσει των παραπάνω, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, στόχος είναι να αναδειχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάδειξη των διαδρομών αλλά και οι απαραίτητες δράσεις προώθησης τόσο των ίδιων των διαδρομών, όσο και των τοπικών παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων, υπό ένα ενιαίο διακριτό brand/ταυτότητα.
Σημειώνεται τέλος, ότι η νέα αυτή δράση ολοκληρωμένου στρατηγικού χαρακτήρα, σχεδιάστηκε με τη διευρυμένη και ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και την αιγίδα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Στο όλο εγχείρημα, έπαιξε έναν ρόλο εισηγητικό και υποκινητικό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με πρόεδρο τον Σ. Μπένο.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη