Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα την “Αδειοδότηση Επιχειρήσεων Δήμου Ν. Κυνουρίας”




Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι και επιχειρήσεις της Νότιας Κυνουρίας την εκδήλωση για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, το Enterprise Europe Network και τις βασικές οδηγίες προς επενδυτές.


Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεωνιδίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες διατάξεις σχετικά με την Αδειοδότηση Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Μονάδων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (CLLD), την Αδειοδότηση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Enterprise Europe Network.


Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννη Μπουντρούκα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα θέματα της σημερινής εκδήλωσης άπτονται της επιχειρηματικότητας και των δυσκολιών που αυτή αντιμετωπίζει σήμερα, όπως στον τομέα των αδειοδοτήσεων, στις προσπάθειες για χρηματοδότηση και άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού», «πρέπει να ξεπεραστεί επιτέλους αυτό το δαιδαλώδες σύστημα αδειοδοτήσεων για νέες επενδύσεις», «το τρίπτυχο: πρωτογενής τομέας – τουρισμός – εξωστρέφεια μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για μια στροφή της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται όμως και η στήριξη του κράτους στις δύσκολες σημερινές συνθήκες για να μπορέσουν νέοι άνθρωποι να στραφούν και να ασχοληθούν με αυτούς τους τομείς, να μπουν φρέσκες ιδέες, νέες πρακτικές και τελικώς και νέα νοοτροπία, δεδομένου ότι, για να αλλάξουμε πορεία, πρέπει να αλλάξουμε γενικώς «αναπτυξιακή κουλτούρα».




Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας, μίλησε στους παρευρισκομένους για την Αδειοδότηση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, για όλα τα έγγραφα που πρέπει να έχει ένα τέτοιο κατάστημα, αλλά και για τις απαιτήσεις του ΕΦΕΤ.




Ακολούθησε η παρουσίαση της Αν. Διευθύντριας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κας Ευγενίας Τζανετοπούλου σχετικά με τις «Βασικές οδηγίες προς επενδυτές» και τις υπηρεσίες του Enterprise Europe Network. Η κα Τζανετοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το δίκτυο στις επιχειρήσεις σε θέματα εξωστρέφειας, συμμετοχής σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές και κάθε άλλου είδους πληροφόρηση για θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας.




Τις νέες διατάξεις για την «Αδειοδότηση Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Μονάδων» παρουσίασαν ο κ. Ιωάννης Παναγιωτούρος,, Προϊστάμενος Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Περιφέρεια Πελοποννήσου και η κα Σταυρούλα , επισημαίνοντας την προσπάθεια για ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις από 1.1.2015.




Μια Γενική Αναφορά σε θέματα Αδειοδότησης Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Μονάδων και στα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά και σ’ αυτά που θα δημιουργηθούν με τις καινούριες διατάξεις έκανε ο κ. Βασίλης Σαλάκος,, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα, επισημαίνοντας ότι η τακτική αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και την μεταφορά όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα, γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμα και κοινωνικά προβλήματα.




Ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα μίλησε για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (CLLD), ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσπάθεια απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.




Στη δευτερολογία του ο κ. Μπουντρούκας επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί ο μη καθορισμός χρήσεων γης, καθώς χωρίς αυτόν όλες οι επιχειρήσεις είναι στον «αέρα» και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στις επενδύσεις, τόσο στις επιχειρηματικές όσο και στις ιδιωτικές.




Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι ομιλητές απάντησαν στα ερωτήματα των παρευρισκομένων και έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη