ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η θέση μας για τη συνεδρίαση του ΠεΣυ στο θέμα για το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Βαλκάνια-Μεσόγειος 2014-2020.


Τρίπολη 24-11-2014

Η θέση μας για τη συνεδρίαση του ΠεΣυ στο θέμα  για το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Βαλκάνια-Μεσόγειος 2014-2020.

 

        Τέτοια προγράμματα είναι προσαρμογή των γενικών κατευθύνσεων της ΕΕ, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπως εκφράζεται στην ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την εξωστρέφειά τους.

        Παίρνουν δηλαδή υπ όψη τους μειωμένους προϋπολογισμούς και προσπαθούν να περιορίσουν «σπατάλες» τις οποίες υποτίθεται εντόπισαν στα προηγούμενα προγράμματα, να αντιμετωπίσουν αλληλοεπικαλύψεις επενδύσεων, κατακερματισμό μέσων, αγορών, μεταφορών, να προωθήσουν τη δικτύωση και συνεργασία μεταξύ κεντρικής, τοπικής και περιφερειακής διοίκησης καθώς και ΜΚΟ, κέντρων επιχειρηματικής υποστήριξης, πρακτορείων ταξιδιών και άλλων φορέων. Σωθήκαμε με την πράσινη ανάπτυξη και τώρα μεταπηδάμε και στην μπλε.

        Αυτή η ανάπτυξη όμως, δεν έχει σχέση με τη λαϊκή ευημερία, είναι αντίθετη με αυτή, πατάει στα αποκαϊδια της μέχρι τώρα καπιταλιστικής ανάπτυξης της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της φτωχοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

        Στοχεύει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, την διαμόρφωση προϋποθέσεων και υποδομών για τη διοχέτευση υπερσυσωρευμένων κεφαλαίων, που ψάχνουν διέξοδο για κερδοφορία.

        Αφού τσακίσατε εργασιακά, μισθολογικά και λοιπά λαϊκά δικαιώματα θέλετε τώρα να βάλετε το λαό να κυνηγάει την χίμαιρα την ανάπτυξης.

        Αραδιάζετε υποσχέσεις για ποσά από ευρωπαϊκά προγράμματα σαν αυτό που κουβεντιάζουμε, που είναι σταγόνα στον ωκεανό της καταλήστευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο ή των χρημάτων που χάνονται από τον κρατικό κορβανά, εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

        Το «νέο σχέδιο Μάρσαλ» που επιχειρούν να μας πείσουν ότι διαπραγματεύονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή θα διαπραγματευτούν οι επίδοξοι σωτήρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της δεκαετίας του 80, με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης του 80, του 90 και του 2000, με τα ΕΣΠΑ που τα διαδέχτηκαν.

        Τι όφελος αποκόμισε ο λαός από αυτή την «ανάπτυξη» που τροφοδότησαν αυτά τα πακέτα και τα προγράμματα; ΚΑΝΕΝΑ. Την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε.

        Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι; Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι σε Ελλάδα και ΕΕ. Έχουν πείρα οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη στήριξη των ΜΜΕ που στοχεύει και αυτό το πρόγραμμα. Πέραν του ότι ΜΜΕ για την ΕΕ είναι μεγάλες επιχειρήσεις για την Ελλάδα, γνωρίζουν την φούσκα της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης και στήριξης που θα εξασφάλιζε φθηνότερο δανεισμό για τους μικρούς ΕΒΕ και αύξηση του προσωπικού. Τρανή απόδειξη η μια μετά την άλλη μικροεπιχείρηση βάζει λουκέτο ή φυτοζωεί με τεράστιες υποχρεώσεις στις τράπεζες.

Ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες σημαίνει μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση της παραγωγής, αποδέσμευση από τη ΕΕ, ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη