Κοινωνική σύμπραξη στην Αρκαδία


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Στο πλαίσιο συγκρότησης «Κοινωνικής Σύμπραξης» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Σχετ. :

1.      Η με αρ. πρωτ. Δ23/οικ.49505/3609/22-12-2014 Πρόσκληση του ΥΠΕΚΑΠ σχετικά με την διαβούλευση της οργάνωσης υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

2.      Ο Ν4314/2014 (ΦΕΚ  265/τ. Α΄/23-12-2014) «Α) Για τη Διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020, Β) Την Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α 297) και άλλες διατάξεις»

3.      Η με αρ. πρωτ. 1957/15-1-2015 Πρόσκληση του Δήμου Τρίπολης σχετικά με την Ενεργοποίηση και Οργάνωση της Διαβούλευσης για την συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης»

Η «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας» έχει στόχο να διασφαλιστεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά τρόπον ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να αναγνωριστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Στο επίπεδο της Ε.Ε., η Επιτροπή θα εργαστεί με στόχο:

– Να μετασχηματίσει την ανοικτή μέθοδο συντονισμού για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική προστασία σε πλατφόρμα συνεργασίας, αξιολόγησης από ομότιμους και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, και σε μέσο προώθησης της ανάληψης δεσμεύσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, χρησιμοποιώντας και στοχευμένες ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία και ιδίως το Ε.Κ.Τ.

– Να καταρτίσει και να εφαρμόσει προγράμματα για την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας για τα πιο ευάλωτα άτομα παρέχοντας ιδίως καινοτόμες ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν στερήσεις, να καταπολεμήσει τις διακρίσεις (π.χ. άτομα με αναπηρίες) και να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα ενσωμάτωσης των μεταναστών που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους.

– Να αναλάβει την αξιολόγηση της καταλληλότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδότησης και να προσδιορίσει τρόπους που διασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα πρέπει:

                    Να προάγουν την συλλογική και ατομική ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

                    Να καθορίσουν και να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών των ομάδων ιδιαίτερου κινδύνου (μονογονικές οικογένειες, ηλικιωμένες γυναίκες, μειονότητες, Ρομά, άτομα με αναπηρίες και άστεγοι).

              Να αναπτύξουν πλήρως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας και συνταξιοδότησης που διαθέτουν ώστε να διασφαλίσουν κατάλληλη ενίσχυση του εισοδήματος και πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Στα πλαίσια επίτευξης των ανωτέρω στόχων, τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, για την καταπολέμησης της φτώχειας το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας θα υλοποιήσει το Επιχειρησιακού Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Με την υπ. αρ. 2 σχετική πρόσκληση το Υ.Π.Ε.Κ.Α. προσκάλεσε όλους τους φορείς όπως προβούν σε διαβούλευση για την δημιουργία «Κοινωνικών Συμπράξεων» (βλ. πρόσκληση Υ.Π.Ε.Κ.Α.) μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD

Ο Δήμαρχος Τρίπολης με την από 15-1-2015 πρόσκληση κάλεσε τους Μητροπολίτες Αρκαδίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας και όλους τους Δημάρχους  της Π.Ε. Αρκαδίας, προκειμένου να δημιουργηθεί «Κοινωνική Σύμπραξη» με γεωγραφική μονάδα αναφοράς την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.

Σε συνέχεια της από 20-1-2015 συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Τρίπολης, κατόπιν της ανωτέρω 3 σχετικής Πρόσκλησης, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας και  Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη εκπροσώπου του Μητροπολίτη Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλου Διονύση, του Δημάρχου Τρίπολης κ Παυλή Δημήτριου, του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Γορτυνίας κ. Μητρόπουλου Παναγιώτη, της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας κ. Διαμαντοπούλου Μαρίνας, εκπροσώπων του Δήμου Τρίπολης κ. Σιάμπου Αικατερίνης , κ. Καραλέκα Μαρίας και κ. Λύρα Δημήτρη, εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πουλοπούλου Αγγελικής και  Σκαλούμπακα Παναγιώτας αποφασίστηκαν τα εξής :

Ø Όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση συμφώνησαν πως ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη

Ø Επικεφαλής  Εταίρος στην Κοινωνική Σύμπραξη θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.

Ø θα πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Π.Ε. Αρκαδίας, όπως υποβάλλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος, προκειμένου να συμμετέχουν ως Οργανώσεις Εταίροι  στην Κοινωνική Σύμπραξη, η οποία θα δημιουργηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας στα πλαίσια υλοποίησης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, οργανισμοί μπορούν, το αργότερο, έως και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 να υποβάλλουν προτάσεις συμμετοχής στην «Κοινωνική Σύμπραξη» της Π.Ε. Αρκαδίας. Επιπλέον, ο κάθε φορέας θα πρέπει να μας αποστείλει συνοπτική περιγραφή της δράσης του, την ιδρυτική του πράξη και τη σύμφωνη γνώμη του υπογεγραμμένη από νόμιμο εκπρόσωπό του, όπως επίσης και τον αριθμό των ωφελουμένων οικογενειών ή ατόμων που μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα. Περαιτέρω, θα πρέπει να αναφέρουν εκτός από το ότι θα συμμετέχουν στη σύμπραξη αλλά  και ότι προτείνουν την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας ως επικεφαλής εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης.

Όλες οι αιτήσεις – προτάσεις, παρακαλούμε όπως αποσταλούν σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή :

Ταχυδρομική Δ.νση : Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.  Αρκαδίας

κ. Ευάγγελου Γιαννακούρα

28ης Οκτωβρίου 29

Τ.Κ.22100, Τρίπολη

E.mail. : pennysk18@gmail.com

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των πρότερων για το ενδιαφέρον σας. Κρίνουμε πως η συμμετοχή σας είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς θεωρούμε πως η ενεργός συμμετοχή σας μπορεί να αποβεί κομβική για την καταπολέμηση της ανέχειας στην Αρκαδία.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη