5.000 τόνοι σκουπίδια από την Τρίπολη στη Κοζάνη με 25 € το τόνο (με ΦΠΑ)...

  • Τρίπολη: 5.000 τόνοι απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  • Με κατά πλειοψηφία απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Τρίπολης
  • Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών για τα Απορρίμματα της Τρίπολης

Στον περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας θα οδηγηθούν για ταφή σκουπίδια της Τρίπολης, αφού έγινε αποδεκτό το αίτημα του δήμου για μεταφορά και διάθεση πέντε χιλιάδων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

Ειδικότερα, στην απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ» (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κάνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου, «επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη και πρόσωπο ευαισθησίας και αλληλεγγύης προς τον δήμο Τρίπολης».

Στο μεταξύ, ομάδα κατοίκων του Λεβιδίου που αντιδρούν στην απόθεση σκουπιδιών του δήμου Τρίπολης στον παλαιό ΧΑΔΑ στη θέση Μαγούλα και για πολλοστή ημέρα βρίσκονται στην είσοδο της χωματερής και περιφρουρούν τον χώρο, κατέθεσαν σήμερα μήνυση κατά του δήμου Τρίπολης.

Με τη μήνυση στρέφονται εναντίον του δημάρχου, Δημήτρη Παυλή, του αντιδημάρχου καθαριότητας, Ηλία Τότση και του προϊσταμένου της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα μεταφοράς και απόθεσης σκουπιδιών του δήμου στον παλαιό ΧΑΔΑ Λεβιδίου την περασμένη Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, οι λόγοι που επικαλούνται οι μηνυτές είναι ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΧΑΔΑ και ότι επιχειρείται να τεθεί σε επαναλειτουργία ο παλαιός ΧΑΔΑ, «βαπτιζόμενος»- όπως επισημαίνουν- σε χώρο προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Τέλος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην Τρίπολη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη, από 17 φορείς της Αρκαδίας, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο, ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, ο Σύλλογος Μηχανικών, καθώς και η Ένωση Γονέων Μαθητών.

Παράλληλα, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας και η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 την ίδια ημέρα, προκειμένου όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ την κινητοποίηση ανακοίνωσε ότι στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

---------------​

539 χιλιόμετρα, από την Τρίπολη στη Κοζάνη, θα μεταφερθούν 5.000 τόνοι απορριμμάτων, με κόστος 25 ευρώ ανα τόνο (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τη Δευ΄τερα 2 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να δεχθεί 5.000 τόνους απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης.

Ο Δήμος Τρίπολης με αίτημά του έχει ζητήσει τη συνεργασία με την εταιρία στη Μακεδονία στην οποία μέτοχοι είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης & Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

------------
  • Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών για τα Απορρίμματα της Τρίπολης και αναφέρει:

<< Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημάρχου

Ο κ. Δήμαρχος μας λέει ότι είμαστε υποκινούμενοι.

Από την Πέμπτη 26/2/2015 δηλώσαμε στο ψήφισμα μας ότι:

α) θεωρούμε όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ. υπεύθυνες στον βαθμό όμως που αναλογεί στην καθεμία. Αυτός διοικεί σήμερα το Δήμο, αυτός έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη.

β) θεωρούμε επίσης υπεύθυνες και όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, καθώς επίσης και την Περιφέρεια, για την μόνιμη και νόμιμη λύση του προβλήματος κατά τις επιταγές που ορίζει η Ε.Ε. και όπως άλλωστε     αρμόζει σε ένα κράτος-μέλος αυτής.

Κανένας δεν αμφισβητεί για παράδειγμα τις ευθύνες του κ. Σμυρνιώτη που κληροδότησε στην πόλη τη «βόμβα» της Αγίας Τριάδας.

Όμως και ο κ. Παυλής είχε «τη λύση στο τσεπάκι του» και γι΄ αυτό ζήτησε και κέρδισε την ψήφο του Τριπολιτσιώτη. Ας δώσει λοιπόν τη λύση που είχε έτοιμη.

Ας μην παίζει με τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας.

Ξέρει καλά ο κ . Δήμαρχος ότι όλοι εμείς που εδώ και μία εβδομάδα εγκαταλείψαμε τις δουλειές μας και τα σπίτια μας, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Η αγανάκτηση για την υγεία των παιδιών μας, εμάς των ιδίων και όλων ανεξαιρέτως εν τέλει των κατοίκων αυτής της πόλης, μας έβγαλε στο δρόμο και αυτή είναι που ένωσε τόσο πολύ κόσμο στην προσπάθεια να βρεθεί μόνιμη και νόμιμη λύση για τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης.

Μας ρωτάει ο κ. Δήμαρχος γιατί συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

Γιατί η λύση «Τατούλη» ακόμη κι αν εφαρμοσθεί είναι προσωρινή λύση, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Σε ένα μήνα θα έχουμε πάλι τα ίδια. Οριστική λύση δίνει το ψήφισμα – πρόταση φορέων και πολιτών της 2/3/2015 καθώς και το ψήφισμα του ΤΕΕ. Η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να γίνει από τον Δήμο χωρίς ιδιωτικές εταιρίες και με αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Επομένως ο κ. Δήμαρχος ας καταλάβει έστω και τώρα ότι εμείς πάνω απ΄ όλα ζητάμε να επικρατήσει συνεργασία, διαφάνεια και νομιμότητα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που απειλεί την υγεία όλων μας.

Τα κομματικά γαλόνια, τις παραταξιακές καρέκλες και τα πολιτικά αξιώματα τα χαρίζουμε και σε αυτόν και στον κ. Τατούλη και στον κ. Σμυρνιώτη και σε όλους τους επαγγελματίες πολιτικούς. Εμάς δεν μας χρειάζονται για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, το οποίο θα έπρεπε να ενδιαφέρει και τους ιδίους, οι οποίοι επίσης στην ίδια πόλη κατοικούν.

Στο προηγούμενο ψήφισμά μας ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να μας ενημερώσει για τις ενέργειες αδειοδότησης που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Δεν τον έκανε αυτός, το κάναμε εμείς μόνοι μας και διαπιστώσαμε ότι.
-   30/12/2014 : Καταθέτει ο Δήμος φάκελο στην Δ/νση ΠΕΧΩ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) για περιβαλλοντική αδειοδότηση στην θέση « Μεγαβούνι ».
-   8/2/2015 : Ο φάκελος επιστρέφεται με ελλείψεις και παρατηρήσεις!
-   19/2/2015 : (40 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ!!) Επανυποβάλλεται νέος «διορθωμένος» φάκελος.
-   27/2/2015 : Ο φάκελος επιστρέφεται με ελλείψεις και παρατηρήσεις!

Μετά από όλα τα παραπάνω έχει την αφέλεια ο κ. Δήμαρχος να αναρωτιέται προς τι οι κινητοποιήσεις, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία όφειλε να έχει κινητοποιηθεί ο ίδιος άμεσα; Ή την στιγμή κατά την οποία έχει ουσιαστικά εκλεγεί από τον Μάϊο του 2014 και έκανε την πρώτη ενέργεια στο τέλος του έτους 2014;

ΖΗΤΑΜΕ

1) Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το ΙΓΜΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση – ψήφισμα των 25 και πλέον φορέων όπως αυτή αποφασίστηκε στις 2/3/2015 και μιλάει για Άμεση Απόφαση Υπουργού (κατόπιν αιτήματος του Δήμου) προκείμενου για εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς αδειοδότηση σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος και ταυτόχρονα όπως αναφέρει και το ΤΕΕ στο ψήφισμά του, ζητάει Μόνιμη λύση στο πρόβλημα των Απορριμμάτων της Τρίπολης με Νόμιμο, Δημόσιο και Διαφανή τρόπο.

Αυτή η λύση πρέπει επιτέλους να αναδεικνύει τον ευεργετικό ρόλο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της διαλογής στην πηγή με σύγχρονες μεθόδους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Επιτέλους ζούμε σε μία πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

2) Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες η Περιφέρεια Πελ/σου η οποία δεν είναι άμοιρη των ευθυνών που της αναλογούν οι οποίες ευθύνες της και τεράστιες είναι και δεδομένες.
Να ξεχάσει τον συγκεκριμένο διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ γιατί προσκρούει στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΕΣΔΑ , γιατί περιλαμβάνει διατάξεις όπως αυτή της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας , την ταφή των σύμμεικτων απορριμμάτων για τα επόμενα 28 χρόνια σε ποσοστό κοντά στο 50% και αφήνει περιθώρια για να στοιχίσει πανάκριβα η διαχείριση των απορριμμάτων στους δημότες.

Ζητάμε να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Τρίπολης (14-1-2015) που μιλάει για Δημόσιο Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να αποδεσμευτεί ο ΦΟΔΣΑ από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελ/σου και να αναλάβει το ρόλο του.

3) Μήπως θα έπρεπε σε μια χειρονομία καλής θέλησης και σε ένδειξη έμπρακτης μετάνοιας για τις δεδομένες ευθύνες τους οι κ.κ. αιρετοί και μη να επιστρέψουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Τρίπολης τους μισθούς τους οποίους έχουν εισπράξει χωρίς σε τελική ανάλυση να τους «έχουν δουλέψει»; Διότι είναι τουλάχιστον άδικο και αν μη τι άλλο ανήθικο για το ίδιο χρονικό διάστημα οι δημότες να έχουν πληρώσει αντιστοίχως και αδίκως Δημοτικά Τέλη και Τέλη Καθαριότητας. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να το καλοσκεφθούν να μην ξαναπληρωθούν μισθοί σε όλους αυτούς μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Διότι οι άξιες δημοτικές αρχές χρειάζονται προκειμένου να επιλύουν τα δύσκολα και όχι τα εύκολα προβλήματα

4) Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι βλέπουμε υπαλλήλους του Δήμο Τρίπολης να μαζεύουν σκουπίδια χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα (μάσκες, γάντια, στολές, μπότες κ.λ.π)

5) Άμεσα να αγοράσει ο Δήμος επιπλέον Κάδους Ανακύκλωσης και Κάδους Κομποστοποίησης για κάθε γειτονιά της Τρίπολης.
Κλείνοντας καλούμε τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους , κάνοντας τη στοιχειώδη διαλογή απορριμμάτων στο σπίτι τους και αξιοποιώντας τους μπλε κάδους ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος σκουπιδιών

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 6-3-15 ΩΡΑ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ!

pelopsnews

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη