Άμεσες ενέργειες για την μείωση των απορριμμάτων στον Δήμο Τρίπολης‏


Εδώ και μερικά χρόνια βιώνουμε το πρόβλημα της μη ύπαρξης χώρου για τη διάθεση των απορριμμάτων με τον τρόπο που γινόταν παλαιότερα (Χ.Α.Δ.Α.) και έτσι για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το φαινόμενο της συγκέντρωσης απορριμμάτων  στους δρόμους της πόλης μας.

Το πρόβλημα βέβαια έχει την προέλευσή του σε περασμένες δεκαετίες, μιας και η ελληνική πολιτεία (σε όλες τις βαθμίδες) δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει δομές και διαδικασίες για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των απορριμμάτων, αλλά ούτε μερίμνησε για την αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών. Αντίθετα παγιώθηκε η αντίληψη και η απαίτηση των πολιτών «ο Δήμος να μας μαζεύει τα σκουπίδια» και τίποτα περισσότερο…

Για να επιλύσουμε όμως το πρόβλημα των απορριμμάτων πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά του και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα μέσα και διαδικασίες.

Στις αγροτικές κοινωνίες του παρελθόντος δεν υπήρχε το φαινόμενο της παραγωγής απορριμμάτων (σε αυτή την έκταση τουλάχιστον) μιας και τα οργανικά απορρίμματα γινόντουσαν τροφή για τα ζώα του σπιτιού ή λίπασμα για τα χωράφια. Επιπλέον, δεν υπήρχε η μεγάλη παραγωγή και αγορά τόσων καταναλωτικών αγαθών, με τις αντίστοιχες συσκευασίες που απαιτούν συγκεκριμένους τρόπους ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια περάσαμε στη σημερινή εποχή, χωρίς όμως να μεριμνήσουμε για τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων που παρήγαμε ως κοινωνία, αλλά περιοριστήκαμε στο «ο Δήμος να μας μαζεύει τα σκουπίδια», εθελοτυφλόντας και αδιαφορώντας για το «τι γίνονται τα σκουπίδια όταν φεύγουν από την πόρτα μας».

Οι αντιδράσεις των πολιτών που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και οι οποίες είναι πιο έντονες τον τελευταίο καιρό, προκλήθηκαν, κατά κύριο λόγο, από το γεγονός ότι ο Δήμος πλέον δεν μπορεί να τα πάρει τα σκουπίδια από την πόρτα των πολιτών, αφού δεν έχει νόμιμο χώρο για να τα αποθέσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευθύνες μας ως κάτοικοι και ως πολίτες αυτού του Δήμου, γιατί αν είχαμε αντιδράσει όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόβλημα της μη δυνατότητας αποκομιδής των απορριμμάτων, τώρα ίσως να είχε βρεθεί και η λύση. Αντ’ αυτού, μας βόλευε να πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας, να τα αφήνουμε δίπλα στον γεμάτο κάδο, μπροστά στην πόρτα του γείτονά μας και να λέμε «να διαμαρτυρηθεί ο γείτονας για να πάρει ο Δήμος τα σκουπίδια από την πόρτα του»…

 

Για να μπορέσουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων, πρέπει πρώτα να δούμε τα επιμέρους στοιχεία του και στη συνέχεια να δούμε πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε καθένα από αυτά, αλλά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι για να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες λύσεις.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, πως, κάτι που δεν είναι χρήσιμο πλέον για κάποιον, μπορεί να είναι αναγκαίο και χρήσιμο για κάποιον άλλο!

Ο Δήμος, μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα του να φέρει σε επαφή τους κατοίκους, ώστε να υπάρξουν τέτοιου είδους συνεργασίες (πολιτών, φορέων, επιχειρηματιών κλπ), που τελικά θα μειώσουν κατά πολύ τα παραγόμενα απορρίμματα στο Δήμο μας.

 

Για παράδειγμα:

Ανακύκλωση συσκευασιών κλπ.

Οι μπλέ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί για την ανακλύκλωση δεν επαρκούν, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές χωρίς κάδους ανακύκλωσης. Χρειάζεται λοιπόν η προμήθεια νέων κάδων και μάλιστα τέτοιων, ώστε να διαχωρίζουν τα υλικά οι πολίτες στο σπίτι τους ή στην επιχείρηση τους και στη συνέχεια να τα αποθέτουν στον αντίστοιχο κάδο (ανακύκλωση στην πηγή).

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε άμεσα τους απαιτούμενους κάδους ανακύκλωσης, αλλά μπορούμε να διπλασιάσουμε άμεσα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα ο Δήμος στον πραγματικό όγκο των υλικών για ανακύκλωση και έτσι να μειωθούν άμεσα και κατά πολύ τα απορρίμματα.

Εξάλλου δεν έχει πει κανείς ότι η τοπική επιχείρηση ανακύκλωσης συσκευασιών που λειτουργεί στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης έχει εξαντλήσει τη δυνατότητά της για ανακύκλωση υλικών. Σε κάθε περίπτωση, το επιπλέον κόστος για τα επιπλέον δρομολόγια, είναι πολύ μικρότερο από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων σε άλλους μακρινούς χώρους (και όταν βέβαια αυτό είναι εφικτό).

 

Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων

Τα οργανικά απορρίμματα μπορούν να μειωθούν ή και να εκμηδενιστούν με την ανάλογη διαχείριση, αφού τα περισσότερα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφή ζώων, για λίπανση και για κομποστοποίηση.

1.     Υπολείμματα τροφών.

·        Με τη κατάλληλη ενημέρωση και τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να έλθουν σε επαφή οι ιδιοκτήτες διάφορων ζώων, με αυτούς που έχουν υπολείμματα τροφών προς απόρριψη και έτσι να υπάρχει αμοιβαίο όφελος, αφού ούτε απορρίμματα θα παράγονται αλλά και θα εξασφαλίζεται, χωρίς κόστος, τροφή για τα ζώα.

·        Μια άλλη διαδικασία είναι ότι μέρος των οργανικών υπολειμμάτων από λαχανικά κλπ, μπορεί να τα συνθλίβει με το multi κάποιος στην κουζίνα στο σπίτι του, να τα αραιώνει με νερό και να ποτίζει με αυτά τις γλάστρες  ή τον κήπο του.

·        Ό,τι δεν μπορέσει να διαχειριστεί με τους παραπάνω δύο τρόπους, μπορεί να πάει για κομποστοποίηση.

 

2.     Υλικά από κλαδέματα.

·        Τα υλικά που προκύπτουν από κλαδέματα και καθαρισμούς κήπων γενικότερα, μπορούν να διαχωρίζονται και κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες που παράγουν pellet, ως καύσιμη ύλη σε σόμπες και τζάκια και τα υπόλοιπα να πάνε για κομποστοποίηση.

 

Οι παραπάνω προτεινόμενες δράσεις, καθώς και άλλες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να καταθέσουν και άλλοι πολίτες με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις τους, μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο μας, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, να ενημερωθούμε εμείς οι πολίτες για την εφαρμογή τους και εν τέλει να μειωθούν κατά πολύ τα απορρίμματα.

Ζούμε στην εποχή της ταχύτατης διακίνησης πληροφοριών και ιδεών μέσω του διαδικτύου, ας το αξιοποιήσουμε για να μας βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος (λήψη πληροφοριών, ενημέρωση πολιτών, οργάνωση δράσεων κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να μικρύνουμε κατά πολύ το πρόβλημα των απορριμμάτων!!!

 

 

   Τρίπολη 5-3-2015

                                                               Στέφανος Χρ. Γκουτζιούλης

                                                             Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Σ. Τρίπολης

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη