Με πέρλες και φέτος ο "Επιτάφιος των Αγγέλων" του Αγίου Βασιλείου!!!

Αμέσως μετά το Πάσχα του 2014  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Nαού  και άλλοι συνεργάτες συνεδρίασαν και αναζήτησαν  νέες προτάσεις και νέα σχέδια για τον επιτάφιο του 2015.
Δύο από αυτές προκρίθηκαν για να υλοποιηθούν στους επιταφίους του 2015 και του 2016.
Το σχέδιο του 2015 έχει ως εμπνευστή του την Πρεσβυτέρα Ελένη  Σουρλίγγα. Δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως τον «Επιτάφιο των Αγγέλων» καθώς το θέμα του και οι παραστάσεις του προέρχονται από τον κόσμο των Αγγέλων.
epit2

Πρόκειται για μία εργασία ξεχωριστή αφού η βασική σύνθεση αποτελείται από τέσσερις Αρχαγγέλους οι οποίοι  θλιμμένοι, επιβλητικοί και προσευχόμενοι στέκουν όρθιοι στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου  φυλάσσοντας τον Τάφο του Κυρίου, ακριβώς «ως φύλακες άγγελοι».

Τα κεντρικά σημεία του επιταφίου έχουν κοσμηθεί με δύο εξαπτέρυγα αποτελούμενα από 4.000 πέρλες το κάθε ένα. Οι τέσσερις κόγχες του επιταφίου κοσμούνται με μικρά πρόσωπα αγγέλων κοσμημένα και αυτά με χιλιάδες μικροσκοπικές πέρλες.
Έκαστος Άγγελος έχει κατασκευαστεί από 55.000 πέρλες διαφόρων μεγεθών οι οποίες έχουν τοποθετηθεί μία-μία στη θέση τους.

Τέλος, ο Σταυρός του τρούλου έχει στις δύο πλευρές του  Σταυρούς οι οποίοι έχουν και αυτοί διακοσμηθεί από περίπου 1.000 πέρλες.
Όλα τα υπόλοιπα τμήματα του επιταφίου θα στολιστούν με άνθη τα οποία θα συμπληρώνουν την όλη Ιεροπρεπή και ξεχωριστή εικόνα του Επιταφίου μας.
Η προετοιμασία για τον στολισμό του φετινού Επιταφίου έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα ενώ η εργασία κατασκευής ξεπερνά τους δύο μήνες κοπιαστικής πεντάωρης  εργασίας καθημερινά.
Διευκρινίζουμε  ότι το κοστολόγιο αγοράς των υλικών στολισμού είναι ασήμαντο καθώς ξοδεύτηκαν μικρά ποσά για αγορά πλαστικών περλών και καρφιτσών προς τούτο ενώ χρησιμοποιήθηκε υλικό από τους προηγούμενους επιταφίους.
Το σχέδιο του Επιταφίου του 2016, πρώτα ο Θεός, θα αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά μετά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο και βασίζεται σε πρόταση που έχει κάνει ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος  του Ναού μας κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος. 
Ευχόμαστε στις εθελόντριες του Μητροπολιτικού Ναού  και ιδιαιτέρως στην Πρεσβυτέρα Ελένη, την Αθανασία, την νέα Διακόνισσα Ιωάννα,  την Κατερίνα, την Ασπασία, την Σοφία, την Αγγελική,  την Δήμητρα, την Αρετή,  την Δημητρούλα, την Αθανασία, την Βιβή και όλους όσους εργάστηκαν προς τούτο  να έχουν υγεία  και να προβάλουν την  Τοπική μας Εκκλησία και την Τρίπολη ανά το Πανελλήνιο.
 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη