Ποιο κίνημα, με ποιους αγώνες μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα;


Η παρατεταμένη οξύτητα του προβλήματος των απορριμμάτων προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του λαού της Τρίπολης που ξεσηκώθηκε και ανέπτυξε δράση απαιτώντας λύσεις.

Οι κινητοποιήσεις έφεραν και τα πρώτα αποτελέσματα, ανάγκασαν την Περιφερειακή και τη Δημοτική αρχή να σταματήσουν το στημένο παιχνίδι να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο, ‘’φταίει ο Δήμος, φταίει η Περιφέρεια’’ και να κάνουν κάποια πράγματα που έπρεπε να έχουν κάνει πριν από δυόμιση και τρία χρόνια.

Επινόησαν τη θαυματουργή επιστολή του Δήμου προς την Περιφέρεια που εξαφάνισε δια μαγείας πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Ο λαός της Τρίπολης ξέρει ότι όσα τράβηξε και όσα τραβάει με τα σκουπίδια, έχουν στόχο την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους για να κερδοσκοπούν εγγυημένα για δεκαετίες σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και της τσέπης του. Γι’ αυτό κινητοποιείται ενάντια σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις και οργίζεται με όσους τις στηρίζουν.

Τώρα που ξεσηκώνεται ο κόσμος, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός μαζί με καναδυό αριστερούληδες που βαφτίζουν τους εαυτούς τους φορέα και ψωφάνε για μικρόφωνο παρεμβαίνει απροκάλυπτα, ακόμη και με τραμπουκισμούς (όλος ο κόσμος είδε τις σκηνές στη διάρκεια της σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας τη Δευτέρα στις 2 του Μάρτη) σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες και τους υπαίτιους, να δυσκολέψει τη δράση, για φιλολαϊκή λύση και να οδηγήσει τις κινητοποιήσεις σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους.

Οι αγώνες πρέπει να κλιμακωθούν καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τάχθηκε ξεκάθαρα δια στόματος του αρμόδιου  υπουργού με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ τους σχεδιασμούς της για τις εγκαταστάσεις ενδιάμεσης διαχείρισης, μαζί της συνεργάζονται, στηρίζουν και υλοποιούν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης.

Θεωρώ απαραίτητο σ’ αυτή τη χρονική στιγμή να εκφράσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις κινητοποιήσεις και το πρόβλημα των απορριμμάτων.

·                        Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμη μαζικότερες, αναρωτιέμαι όμως μπορούν να φέρουν το αναγκαίο αποτέλεσμα χωρίς να αναδεικνύονται οι αιτίες και χωρίς να στοχεύσουν τους υπαίτιους;

·                        Είναι δυνατόν να πορεύονται στους δρόμους της Τρίπολης οι θύτες και τα θύματα μαζί, με μόνο αίτημα να φύγουν τα σκουπίδια από το Δήμο;

·                        Αυτοί που ευθύνονται γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Χώρος Υγιειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ενώ δαπάνησαν Εκατομμύρια Ευρώ για μελέτες μπορούν να πορεύονται μαζί με το λαό που βιώνει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής αυτής; Μιλάω για τις ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ που εναλλάξ είχαν την ευθύνη στους Δήμους ή μέσα από στηρίξεις στο β’ γύρο.

·                        Υπηρετούν τη λύση του προβλήματος συνθήματα όπως ‘’άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε’’. Πολύ πρόσφατα ο λαός του Δήμου Τρίπολης με την ψήφο του παραίτησε την προηγούμενη Δημοτική αρχή που δεν μπορούσε, τι άλλαξε;

·                        ‘’Έξω η μαφία των σκουπιδιών’’, γιατί τόσο μυστήριο; Έχει ονοματεπώνυμο η μαφία των σκουπιδιών, λέγεται ιδιωτικά συμφέροντα, μικροί και μεγάλοι εργολάβοι.

·                        ‘’Κάτων η Χούντα των σκουπιδιών’’. Ποια είναι αυτή η Χούντα; Μήπως είναι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις τους; Μήπως είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου που μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων; Σε ένα τόσο θολό τοπίο χάνεις τον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του και πολεμάς το χωροφύλακα που φυλάει την πόρτα του Δημαρχείου Τρίπολης. Πόσο ωφέλιμη για τη λύση του προβλήματος ήταν ‘’Η Επαναστατική Δράση’’ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στην πόρτα του Δημαρχείου; Γιατί τα στελέχη της Ναζιστικής Χ.Α. είδαν ευνοϊκό γι’ αυτούς το κλίμα στην πόρτα του Δημαρχείου και έτρεξαν να πάρουν μέρος; Ποιούς θέλουν να συγκαλύψουν και να αθωώσουν κάποιοι που ψελλίζουν έξω τα κόμματα;

Αγαπητοί συνδημότες, ο δρόμος για λύση του Προβλήματος των απορριμμάτων με βάση τα συμφέροντα των πολλών είναι μακρύς και δύσκολος.

Είναι πολλά τα λεφτά και πολύ μεγάλα τα συμφέροντα. Από τη μία πλευρά είναι τα συμφέροντα του μονοπωλιακού ομίλου, η Πολιτική της Ε.Ε., η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και Τοπική αρχή, οι διάφοροι Πρόθυμοι . Από την άλλη είναι τα Λαϊκά συμφέροντα.

Δεν είναι όμως ανίκητοι.

Μπορούμε να τους νικήσουμε αρκεί να δράσουμε ενωμένοι, μαζικά και με ξεκάθαρες θέσεις.

Η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 14-1-2015 μπορεί να δώσει τη λύση, γι’ αυτό υπονομεύεται ανοιχτά ή συγκαλυμμένα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους ανθρώπους τους σε μια σειρά μαζικούς φορείς της πόλης.

Να μην υπογραφεί η σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

      Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Τρίπολη 09/03/2015

 

Βαγγέλης Γούργαρης

Περιφερειακός Σύμβουλος με τη

Λαϊκής Συσπείρωσης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη