ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

Τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή τάση στον στολισμό του Επιταφίου.
Πέρα από τον παραδοσιακό στολισμό με άνθη ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου, διακοσμείται στις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια ή παραστάσεις οι οποίες δημιουργούνται με καρφίτσες και διακοσμητικές  γυάλινες και πλαστικές πέρλες.EP1
Το έργο  στολισμού και κατασκευής  των ξεχωριστών αυτών σχεδίων έχει αναλάβει μία μικρή ομάδα εθελοντριών οι οποίες πολύ πιο πριν από  την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ασχολούνται με τον στολισμό του Επιταφίου 5-6 ώρες καθημερινά.
Η ομάδα συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Εκτός από τον αρχικό πυρήνα των εθελοντριών ο οποίος παραμένει σταθερός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεκάδες είναι οι Τριπολίτισσες που κατά καιρούς προσφέρθηκαν να συνδράμουν με την παρουσία τους και την κατά δύναμιν προσφορά τους αυτή την ξεχωριστή διακονία.
Συμπαραστάτες στο έργο των εθελοντριών είναι και μια πολύ μικρή ομάδα ανδρών η οποία ασχολείται με την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εκπόνηση και εφαρμογή του κάθε σχεδίου.
Το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει την προσπάθεια της ομάδας ενώ τα επαινετικά σχόλια των ενοριτών και των προσκυνητών είναι η μοναδική ανταμοιβή τους.
Έτσι, το 2012 ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου ήταν καλυμμένος από λευκά και κόκκινα χρυσάνθεμα τα οποία στηρίζονταν από διαφανή στρας ενώ στο επάνω μέρος των μεγάλων πλευρών του ήταν γραμμένη η φράση «Η Ζωή εν Τάφω».
Το 2013 η κύρια παράσταση που δέσποζε στις πλευρές του Επιταφίου ήταν τα ανοιξιάτικα λουλούδια τα οποία συμμετέχοντας στο πένθος για τον θάνατο του Θεανθρώπου έκλιναν ευλαβικά προς τη γη το κεφάλι τους.
Η όλη σύνθεση συμπληρωνόταν από τα σύμβολα του Πάθους, την Λόγχη και τον Σπόγγο.
Το έτος 2014  ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς τα εντυπωσιακά παγώνια του, η Άμπελος τα λευκά χρυσάνθεμα και οι πάνω από 120.000 πέρλες που χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό του έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Πάνω από 50.000 ήταν οι ηλεκτρονικές επισκέψεις σε διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλλά και σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, ενώ εκατοντάδες πιστών από την Αθήνα και άλλες πόλεις  επισκέφθηκαν την  Τρίπολη για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν από κοντά την  τον στολισμό του επιταφίου.
Αυτή η τελευταία επιτυχία έθεσε τον πήχυ πολύ ψηλά. Αμέσως μετά το Πάσχα του 2014  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Nαού  και άλλοι συνεργάτες συνεδρίασαν και αναζήτησαν  νέες προτάσεις και νέα σχέδια για τον επιτάφιο του 2015.
Δύο από αυτές προκρίθηκαν για να υλοποιηθούν στους επιταφίους του 2015 και του 2016.
Το σχέδιο του 2015 έχει ως εμπνευστή του την Πρεσβυτέρα Ελένη  Σουρλίγγα. Δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως τον «Επιτάφιο των Αγγέλων» καθώς το θέμα του και οι παραστάσεις του προέρχονται από τον κόσμο των Αγγέλων.
epit2

Πρόκειται για μία εργασία ξεχωριστή αφού η βασική σύνθεση αποτελείται από τέσσερις Αρχαγγέλους οι οποίοι  θλιμμένοι, επιβλητικοί και προσευχόμενοι στέκουν όρθιοι στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου  φυλάσσοντας τον Τάφο του Κυρίου, ακριβώς «ως φύλακες άγγελοι».

Τα κεντρικά σημεία του επιταφίου έχουν κοσμηθεί με δύο εξαπτέρυγα αποτελούμενα από 4.000 πέρλες το κάθε ένα. Οι τέσσερις κόγχες του επιταφίου κοσμούνται με μικρά πρόσωπα αγγέλων κοσμημένα και αυτά με χιλιάδες μικροσκοπικές πέρλες.
Έκαστος Άγγελος έχει κατασκευαστεί από 55.000 πέρλες διαφόρων μεγεθών οι οποίες έχουν τοποθετηθεί μία-μία στη θέση τους.

Τέλος, ο Σταυρός του τρούλου έχει στις δύο πλευρές του  Σταυρούς οι οποίοι έχουν και αυτοί διακοσμηθεί από περίπου 1.000 πέρλες.
Όλα τα υπόλοιπα τμήματα του επιταφίου θα στολιστούν με άνθη τα οποία θα συμπληρώνουν την όλη Ιεροπρεπή και ξεχωριστή εικόνα του Επιταφίου μας.
Η προετοιμασία για τον στολισμό του φετινού Επιταφίου έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα ενώ η εργασία κατασκευής ξεπερνά τους δύο μήνες κοπιαστικής πεντάωρης  εργασίας καθημερινά.
Διευκρινίζουμε  ότι το κοστολόγιο αγοράς των υλικών στολισμού είναι ασήμαντο καθώς ξοδεύτηκαν μικρά ποσά για αγορά πλαστικών περλών και καρφιτσών προς τούτο ενώ χρησιμοποιήθηκε υλικό από τους προηγούμενους επιταφίους.
Το σχέδιο του Επιταφίου του 2016, πρώτα ο Θεός, θα αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά μετά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο και βασίζεται σε πρόταση που έχει κάνει ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος  του Ναού μας κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος. 
Ευχόμαστε στις εθελόντριες του Μητροπολιτικού Ναού  και ιδιαιτέρως στην Πρεσβυτέρα Ελένη, την Αθανασία, την νέα Διακόνισσα Ιωάννα,  την Κατερίνα, την Ασπασία, την Σοφία, την Αγγελική,  την Δήμητρα, την Αρετή,  την Δημητρούλα, την Αθανασία, την Βιβή και όλους όσους εργάστηκαν προς τούτο  να έχουν υγεία  και να προβάλουν την  Τοπική μας Εκκλησία και την Τρίπολη ανά το Πανελλήνιο.
 
Καλό Πάσχα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη