Συνάντηση με τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων


Την Κυριακή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας με τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον θέμα των πυρόπληκτων δανείων.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Δ. Μανιάτη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Καλαμάτα συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων Αρκαδίας κ. Ι. Μπουντρούκα, Ηλείας Κ. Νικολούτσου και Μεσσηνίας κ. Μανιάτη με τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη, Πέτρο Κωνσταντινέα, Θανάση Πετράκο και Έλενα Ψαρρέα.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων παρουσίασαν αναλυτικά στους βουλευτές το πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων, εγγυημένων και μη, τις ρυθμίσεις μέχρι και το 2014 και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Εκατοντάδες επιχειρηματίες στους πυρόπληκτους νομούς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση με το θέμα των πυρόπληκτων δανείων, με τις εισπρακτικές εταιρείες να τους ενοχλούν καθημερινά και τις τράπεζες να είναι αρνητικές σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις, ακόμα και σ’ αυτές που προέβλεπε ο Ν. 4307/2014 για τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια. Στο νόμο προβλέπεται και ''κούρεμα'' κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%. Ομως, στο άρθρο 61, παρ. 4, παρέχεται η ευχέρεια στην τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι. Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, είτε είναι εγγυημένα, είτε όχι.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων πρότειναν ότι θα πρέπει στο νέο νόμο που έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση για τη βελτίωση του προηγούμενου, όσον αφορά τα ''κόκκινα δάνεια'', να υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τις τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφ’ όσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος.

Ο κ. Μπουντρούκας παρέδωσε στους βουλευτές και την πρόταση που είχαν υποβάλλει στην προηγούμενη κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρόπληκτων δανείων.

Επ’ ευκαιρία της συνάντησης, συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και των οποίων θα πρέπει το συντομότερο να επιληφθεί η νέα κυβέρνηση, καθώς αυτή τη στιγμή επικρατεί μία κατάσταση αναμονής και αβεβαιότητας, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη από τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκαν να μελετήσουν τα θέματα που τους έθεσαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και να τα συζητήσουν και με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη