Συνέντευξη του Νίκου Γόντικα, στελέχους του ΚΚΕ


Βρισκόμαστε στην έναρξη της κορύφωσης ενός μεθοδευμένου αδιεξόδου χρόνια τώρα, ώστε να παραδοθεί, χωρίς αντιδράσεις, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συνένοχες σ’ αυτό το αδιέξοδο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους που εναλλάσσονταν και τα στηρίγματά τους στις Νομαρχίες παλαιότερα, την Περιφέρεια και τους Δήμους, αφού από κοινού οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου φάσματος του οπορτουνισμού, σπατάλησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μελέτες χωρίς να κάνουν τίποτα για τη λύση του προβλήματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά τελευταία δεδομένα:

Ø Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο δεν υπάρχει νόμιμος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ (πλην  ενός μικρού και κορεσμένου ΧΥΤΑ στο Ξυλοκάστρου)

Ø Στις 1-7-2012 με απόφαση του Τατούλη έκλεισαν όλοι οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, με πρόσχημα τα πρόστιμα της ΕΕ, χωρίς να οριστεί χώρος απόθεσης των απορριμμάτων. Έτσι όπου έβρισκε ο καθένας δυόμιση χρόνια τώρα άδειαζε ή έθαβε σκουπίδια. Γέμισαν ρεματιές, βουνοπλαγιές, ανεξέλεγκτοι χώροι. Οι εργολάβοι έκαναν πάρτυ. Όλοι οι Δήμοι, εκτός της Τρίπολης, που με δικαστική απόφαση το Νοέμβρη του 2012 έκλεισε ο ΧΑΔΑ στο Πλάτωμα, έριχναν τα σκουπίδια στους ΧΑΔΑ που υποτίθεται είχαν κλείσει.

Ø Δύο χρόνια τώρα η Τρίπολη έχει κηρυχθεί τρεις φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού για μήνες χιλιάδες τόνοι σκουπίδια έμεναν στους δρόμους. Υποτίθεται ότι πήγαιναν στο ΧΥΤΑ στη Φυλή, τώρα όμως η Δούρου αρνείται και όπου πάει κάτι να κάνει ο Δήμος οι κάτοικοι ξεσηκώνονται (Αγιο Βασίλη, Θάνα, Τζίβα, Βαλτέτσι, Δόρυζα, Λεβίδι, κλπ).

Ø Στις 32 Μάρτη 215 γίνεται ο Διαγωνισμός για την αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ (δεν συμπεριλαμβάνονται το Πλάτωμα στην Τρίπολη και η Αφισσού στην Σπάρτη, που είναι οι πλέον επιβαρυμένοι και κορεσμένοι ΧΑΔΑ). Έργο προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ. Θα το πάρει κάποιος καπιταλιστικός όμιλος, δεν θα επιτρέπει να ρίχνουν σκουπίδια στους ΧΑΔΑ, ώστε μέσα στο 2015 να τελειώσει, μιας και το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι το Μάη, Ιούνη η κατάσταση που επικρατεί στην Τρίπολη να γενικευτεί και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ήδη στο Κιάτο και Βέλο – Βόχα οι Δήμοι καλούν τον κόσμο να μην κατεβάζει σκουπίδια.

Σε μια τέτοια περίπτωση πλατειά λαϊκά στρώματα θα «απαιτούν να παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, με όποιους όρους και με όποιο τίμημα, αρκεί να φύγουν τα σκουπίδια από τους δρόμους, να μην πεθάνουμε».

Ο Διαγωνισμός για την παράδοση της διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ είναι στο τελικό στάδιο, είναι για τελικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να πέσουν οι υπογραφές Τατούλη, Υπουργών στη σύμβαση ΣΔΙΤ και εγγύηση Δημοσίου για τα δάνεια της ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα προχωρά το δεύτερο στάδιο προσωρινής διαχείρισης από τους Δήμους με Μηχανική Διαλογή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Δεματοποίηση. Εγκαταστάσεις και επενδύσεις που θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν θα ολοκληρώσει την κατασκευή των σκουπιδοεργοστασίων της και των ΧΥΤΑ, αφού κανένας Δήμος δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος λειτουργίας αυτών των μονάδων και των ρητρών ποσότητας και ποιότητας που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ. Ήδη ο Υπουργός Βούτσης με απόφασή του στις 4 Φλεβάρη του 2015 (απόφαση που είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση) επιχορήγησε 14 από τους 26 Δήμους με 9.400.000 ευρώ κατ’ αρχήν για τις πιο πάνω εγκαταστάσεις.

Η μόνη φιλολαϊκή λύση στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται είναι:

·         Να μην υπογραφή η σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ Περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ.

·         Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.

·         Ο Φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

·         Το μικρό υπόλειμμα, θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους, όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (δενδροφυτεύσεις, στεγανοποιήσεις κ.λ.π)

·         Σε αυτά τα πλαίσια  μπορεί να αναπτυχθεί και διαδημοτική συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, να μην επιβαρυνθεί η υγεία και η τσέπη  των λαϊκών στρωμάτων, να έχει έσοδα ο Δήμος που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

Τρίπολη 24/03/2015

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη