Προτάσεις Δήμου για την Πολιτική Προστασία


Σήμερα, Τετάρτη 22-04-2015, στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου Αιρετών της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, με θεματολογία «Χωροταξία, Υποδομές και Περιβάλλον» και «Πολιτική Προστασία», ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τρίπολης κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, όπου παρευρέθη,  στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

·        Να θεσμοθετηθεί η δημιουργία Ειδικού Αποθεματικού Ταμείου για την Πολιτική Προστασία στους Δήμους. Δεν γίνεται η Πολιτική Προστασία να είναι ο «φτωχός συγγενής» και να είναι συνεχώς με το χέρι ανοιχτό εκλιπαρώντας την διοίκηση για ενίσχυση.

·         Να υπάρξει μέριμνα για χρηματοδότηση των Δήμων για προετοιμασία και να αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων καιρικών φαινομένων. Κάτι αντίστοιχο με την επιχορήγηση που δίδεται για την Αντιπυρική περίοδο της εποχής του καλοκαιριού.

·        Να κατατεθεί πάγιο Αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για επίσπευση των διαδικασιών της καταβολής του ποσού για την Αντιπυρική Περίοδο. Συνήθως δίνεται τέλη Μαΐου με αποτέλεσμα να καθυστερούν υπερβολικά οι εργασίες και οι δράσεις για την σωστή και αποτελεσματική προετοιμασία.

·        Επανεξέταση του τρόπου και της αναλογίας διάθεσης των χρηματικών ποσών  της Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων.

·        Να υπάρχει ευελιξία στον τρόπο πληρωμών κατά των έκτακτων γεγονότων και η πρόβλεψη κάλυψης ορισμένων εξόδων των Εθελοντών, που τόσο σημαντική είναι η συμβολή τους.

·        Θεσμοθέτηση και Υποστήριξη δημιουργίας Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Εθελοντικών Ομάδων ή Εθελοντών.

·        Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του Πολίτη όσων αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων, κήπων, εντός οικισμών, καθώς και αποψίλωση των καλλιεργειών. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό τότε δώρον άδωρον οι όποιες υπόλοιπες δράσεις. Εδώ θα πρέπει να εκφράσουν την απόλυτη βούληση οι Δήμοι για των μη τηρούντων των προαναφερθέντων, σε κυρώσεις.

·        Στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από πυρκαγιές, να υπάρχει η μέριμνα και ο προγραμματισμός αυτός έτσι ώστε τα καμένα δέντρα να κόβονται και να απομακρύνονται. Και στη συνέχεια να υπάρχουν παρεμβάσεις αναδάσωσης, όπου απαιτείται.

 

Στην Ενότητα του Περιβάλλοντος, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο καυτό θέμα των απορριμμάτων, που το αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε χαρακτηριστικά ότι:

«Δεν ξέρω αν υπάρχει έλλειψη Τεχνογνωσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (όπως χαρακτηριστικά είπε ένας σύνεδρος), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει έλλειψη θάρρους για σύγκρουση με τα τεράστια συμφέροντα που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό».

 

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου, εξέφρασε τη φοβία μήπως δεν ξεκινήσει έγκαιρα η αποτίμηση της πορείας του «Καλλικράτη» μέχρι τώρα και η βελτίωσή του σε πολλά σημεία όπου πάσχει.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη