Κλείνουν αστυνομικά τμήματα με σχέδιο «Καλλικράτη» στην ΕΛΑΣ

Κλείνουν αστυνομικά τμήματα με σχέδιο «Καλλικράτη» στην ΕΛΑΣ                                                         
 
Αναδιάρθρωση στην ΕΛΑΣ με συγχώνευση και κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων
Αναδιάρθρωση στην ΕΛΑΣ σε ποσοστό που θα φθάνει, ίσως και θα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, το 50% προβλέπει το σχέδιο των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα, και πήρε στο μεγαλύτερο βαθμό την έγκρισή του.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση και προβλέπει το κλείσιμο έως και του 60% των αστυνομικών τμημάτων και συγχώνευση τους στην περιφέρεια και σε μικρότερο βαθμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένει την τελική εισήγηση-μελέτη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών. Για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε περίπου 50.
Ακόμη, περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε ενημέρωσή του για την αναδιάρθωση, για τη δημιουργία της ομάδας «προπομπό» των ΜΑΤ, την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και τη σύμπτυξη των στελεχών της στη ΔΙ.ΑΣ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται η δημιουργία μία νέας ομάδας περιφρούρησης των διαδηλώσεων, πριν χρειαστεί η ανάληψη δράσης από τα «σκληρά» ΜΑΤ.
Η νέα αστυνομική μονάδα θα διαχειρίζεται τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και τα ΜΑΤ θα επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, φθορών και επιθέσεων. Τα μέλη της «Ομάδας Επιτήρησης Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων», όπως φαίνεται να είναι κάποια από τα μέρη του ονόματός της, θα φορούν πηλήκιο και όχι κράνος, θα έχουν αστυνομική ράβδο, ασύρματο, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο και ορατά τα διακριτικά τους, ενώ η στολή τους θα είναι χρώματος μπλε αντί για χακί.

dikaiologiika

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη