"Η Αρκαδιανή" γλυκά και ζυμαρικά


Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας! Ένα όμορφο μικρό χωριό που, μέσα στη κρίση, ενώνεται και δημιουργεί την Αρκαδιανή, πρότυπο κέντρο που διαδίδει την παράδοση και τις γεύσεις του τόπου. Η A.V. μιλάει με τον Μάκη Παπούλια, από τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης και αισιόδοξης αυτής κίνησης.

Που ακριβώς βρίσκονται το Ψάρι και η «Αρκαδιανή»?
«Το Ψάρι είναι σκαρφαλωμένο στα βουνά της Γορτυνίας, στο τρίγωνο Βυτίνα- Στεμνίτσα- Καρύταινα. Στο πιο όμορφο σημείο του χωριού, με θέα την Καρύταινα, θα συναντήσετε την «Αρκαδιανή» μας σε απόλυτο εναρμονισμό του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο. Έτσι ώστε όποιος έρχεται μέχρι εδώ να νιώθει τις πραγματικές γεύσεις με όλες του τις αισθήσεις, να βλέπει τις πάντα φρέσκες πρώτες ύλες μας και τον τρόπο που παράγονται, να γνωρίζει τις πολύχρονα δοκιμασμένες, απλές, αλλά και τόσο νόστιμες μαγειρικές μας.
Πως δημιουργήθηκε η «Αρκαδιανή»?
«Η Αρκαδιανή γεννήθηκε πριν από 8 χρόνια, το 2004, από μια ομάδα ανθρώπων που συμμεριζόμαστε τις ίδιες ιδέες και καταγόμαστε όλοι από το ίδιο χωριό. Διαλέξαμε η έδρα της να είναι το χωριό μας, επειδή είναι τόπος φορτισμένος με προγονικές αναμνήσεις, αλλά κυρίως γιατί θελήσαμε η επιχειρηματική αυτή μας πρωτοβουλία να έχει το ξεχωριστό ύφος μιας μικρής οργανωμένης κοινωνίας που υποστηρίζει τις αυθεντικές Αρκαδικές ιδέες και γεύσεις.
Τι μπορεί να χαρεί κάποιος που ο δρόμος τον φέρνει στην Αρκαδιανή?
«Καταρχήν την υπέροχη φύση του χωριού. Όπου και να κοιτάξει κανείς το μάτι και η ψυχή του γλυκαίνονται από την ομορφιά ενώ τριγύρω υπάρχουν μνημεία αρχαία, βυζαντινά, όλη η ιστορία του τόπου. Στην «Αρκαδιανή», ο επισκέπτης θα συναντήσει τη βιοτεχνία μας στην οποία φτιάχνουμε παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά, το εστιατόριό μας «Οι Νοστιμιές της Γιαγιάς» με φαγητά που μαγειρεύουν ντόπιες δικές μας μαγείρισσες, τη Συλλογή Σκευών και Μικροεργαλείων Μαγειρικής που χρησιμοποιούνταν παλιά, τη συλλογή παλιών βιβλίων μαγειρικής-έχουμε 650 παλιούς τίτλους, 1500 νέους και εκατοντάδες ενδιαφέροντα έγγραφα σχετικά με τη διατροφή και τη μαγειρική… Κι ακόμη, να κάνει βόλτες στον καλλωπιστικό μας κήπο και στο περιβόλι των λαχανικών, να δει τους παλιούς ξυλόφουρνους που ψήνουμε τα ψωμιά μας, πριν φύγει μπορεί να αγοράσει καλούδια από το κατάστημα πώλησης παραδοσιακών προιόντων. Έχουμε και ανοιχτό θέατρο 300 θέσεων, φιλοδοξούμε να ανεβάζουμε παραστάσεις αλλά και να φιλοξενούμε εκθέσεις ζωγραφικής.
Ποιοι είναι οι στόχοι, η φιλοσοφία μας?
Προσπαθούμε να παράγουμε αυθεντικά ελληνικά προιόντα για να κερδίσουμε τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προσπαθούμε αυτά τα ποιοτικά να φτιάχνονται με πρώτες ύλες από τη περιοχή μας και να παράγονται βάσει του συστήματος διασφάλισης τροφίμων. Θέλουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Αρκαδίας και να μαγειρεύουμε με γνώμονα τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Τι είναι για εμάς η Αρκαδιανή?
«Είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο. Είναι πρόταση για την σωστή διατροφή, το αργό φαγητό, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη θετική διέξοδο από την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών. Είναι μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή αναπτυξιακή πρόταση για την Αρκαδία.
Ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα αλλά αισιοδοξούμε γιατί με την υπομονή και την επιμονή βλέπουμε ένα χωριό από το πουθενά να πατάει στις δυνάμεις του, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να λειτουργεί ως πρότυπο προς αντιγραφή.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη