Εκδήλωση – Συναυλία: Δημήτριος Μητρόπουλος, ένας ξεχωριστός Αρκάς

DAE
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-5-2015
ΔΗΜΗΤΡIOΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΚΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΤΡΙΠΟΛΗ/ΑΡΚΑΔΙΑ 2021
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 2015 – ΩΡΑ 19.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ 1.45’
PrintΟ Δημήτριoς Μητρόπουλος (1896-1960) υπήρξε μια μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα του απόδημου Ελληνισμού, η δράση και η προσφορά του οποίου υπήρξε σημαντική στον τομέα της μουσικής που υπηρέτησε ως συνθέτης και αρχιμουσικός. Ελάχιστα, όμως, είναι γνωστά για την πτυχή της ανθρωπιστικής του δραστηριότητας. Ο διακεκριμένος συνθέτης. αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός Θεόδωρος Αντωνίου, που πρόσφατα εξελέγη τακτικό μέλος της έδρας Μουσικής στην Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάζει τον Μητρόπουλο ως έναν ξεχωριστό άνθρωπο, περιγράφοντας την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το έργο και την προσφορά του.
Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία τιμώντας την Αρκαδική καταγωγή του Δημήτριου Μητρόπουλου αφιερώνει στην μνήμη του τον υπό θεσμοθέτηση ετήσιο καλλιτεχνικό θεσμό ARCADIA MUNDI INTERNATIONAL MUSIC FESTIVAL κατά την εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την ίδρυση της Τοπικής Ομάδος Αρκαδίας της Ενώσεως των Φίλων της Εταιρείας, και διοργανώνεται από τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου «ΑΡΚΑΔΙΑ» στο πλαίσιο της ημέρας της Ευρώπης και των εκδηλώσεων στήριξης της υποψηφιότητας του Δήμου Τρίπολης για την διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ο Αναστάσιος Στρίκος, αρκαδικής καταγωγής Αρχιμουσικός, πιανίστας και διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας Βιέννης, ο βιρτουόζος βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης και η Μικτή Χορωδία του ΟΡΦΕΑ Τρίπολης υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Αθανασοπούλου και με συνοδία πιάνου της Λούση Γεωργιάδη θα παρουσιάσουν νεανικά έργα του Μητρόπουλου, ενώ τμήματα του Χορευτικού Συλλόγου Τρίπολης θα κλείσουν το πρόγραμμα με Αρκαδικούς Χορούς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημητρης Μητρόπουλος του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης στις 19.30, θα έχει διάρκεια 1,45’ και ελέυθερη είσοδο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗΣ
Πρὀεδρος Διεθνοὐς Αρκαδικής Εταιρείας
Παρουσίαση της Τοπικής Ομάδας Αρκαδίας της Ενώσεως των Φίλων της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και των προτάσεων για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της διεκδίκησης του χρίσματος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
ΤΡΙΠΟΛΗ/ΑΡΚΑΔΙΑ 2021
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΥΛΗΣ
Δήμαρχος Τρίπολης
Αναγόρευση Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας ως Θεσμικού Εταίρου
για την διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021
και υπογραφή Χάρτας Συνεργασίας με τον Δήμο Τρίπολης.
ΟΜΙΛΙΑ
ΔΗΜΗΤΡIOΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΑΡΚΑΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συνθέτης και Αρχιμουσικός. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός. Πέρα από το προσωπικό συνθετικό του έργο, έχει συμβάλει στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και στην προώθηση των νέων γενεών. Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του για σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ. Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών. Η εργογραφία του αριθμεί περισσότερα από 450 έργα, πολλά από τα οποία είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων, και περιλαμβάνει τρεις όπερες, «Περίανδρος» (1977-79), «Βάκχες» (1991-92), «Οιδίπους επί Κολωνώ» (1997), χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα.
ΠΡΟΒΟΛΗ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Ολιγόλεπτη ταινία με αποσπάσματα από δοκιμή και παράσταση του συμφωνικού έργου Faust του Fr. List.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1896. Οι γονείς του κατήγοντο από την Μελισσόπετρα Γορτυνίας. Η Αρκαδική καταγωγή του τον γοήτευε και το Αρκαδικό Ιδεώδες υπήρξε σύμφυτο της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του. Εγκράτεια και λιτότητα, φιλοσοφικός στοχασμός, ειλικρίνεια και αφοσίωση, αίσθηση δικαίου, ανεξαρτησία πνεύματος, καθώς και βαθειά ανθρωπιστική στάση βίου, συνδιαστηκε με την αγάπη της φύσης και υπήρξε δεινός ορειβάτης και οδοιπόρος. Εμβριθής μελετητής της μουσικής, ευτύχησε να υπηρετήσει την Μούσα του, διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστες της εποχής του στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο θάνατος τον βρήκε με την μπακέττα στο χέρι επί των επάλξεων, ξεψυχώντας κυριολεκτικά από «εμπύρετον έντασιν» κατά την δοκιμή συναυλίας με την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνο το 1960.
Εκτός από σπουδαίος πιανίστας και διάσημος διευθυντής ορχήστρας, υπήρξε και αξιόλογος συνθέτης. Το αρχείο του βρίσκεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Στην αποψινή μας εκδήλωση παρουσιάζονται δύο νεανικά έργα του για πιάνο και βιολί, καθώς και ένα χορωδιακό τραγούδι. Τα έργα αυτά έχουν συντεθεί από τον Μητρόπουλο μεταξύ 1915 και 1920 και, σύμφωνα με τους μελετητές του, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα γόνιμης απόπειρας εκκολαπτόμενου συνθέτη να συγκεράσει στοιχεία της έντεχνης ευρωπαϊκής και της εντόπιιας ελληνικής μουσικής παράδοσης. Γεγονός είναι ότι τα γοητευτικά αυτά έργα αποκαλύπτουν το πληθωρικό συνθετικό χάρισμα του έφηβου δημιουργού, σε μιάν εποχή κατά την οποία η απαράμιλλη μουσικότητά του αναπλήρωνε ήδη τις ελλιπείς ακόμη γνώσεις του από τις «εγκύκλιες» μουσικές του σπουδές.
Αναστάσιος Στρίκος (πιάνο)
Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί)
Βεατρίκη
‘Εργο για πιάνο.
Un morceau de concert
‘Εργο για πιάνο και βιολί.
ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Υπό την διεύθυνση της Χριστίνας Αθανασοπούλου.
Λούση Γεωργιάδη (πιάνο)
Κορνιαχτός
Τραγούδι σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη