ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΑΗΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Λιτά και απέριττα στολισμένο γιόρτασε σήμερα 2 Μαΐου το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στη Βλαχέρνα, ιεροργούντος του εφημερίου της ενορίας μας π. Παναγιώτη. Μετά τον όρθρο τελέστηκε αρτοκλασία, προσφορά της οικογένειας Παπαναστασίου. Μέσα στο καταπράσινο και λουλουδιασμένο μαγιάτικο τοπίο προσήλθαν πολλοί Βλαχερναίοι, για να τιμήσουν τον Μαηθανάση, τον προστάτη Άγιο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι αυτό ήταν η εκκλησία του χωριού κατά την Τουρκοκρατία. Τότε ο Μπεζενίκος, σημερινή Βλαχέρνα, βρισκόταν στο Παλιοχώρι, το οποίο ακόμη και σήμερα είναι διάσπαρτο από χαλάσματα σπιτιών και ναών. Σ’ αυτόν τον Αγιοθανάση ήταν ιερέας και ο Παπαναστάσης, πρόγονος της σημερινής οικογένειας Παπαναστασίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη οικογένεια συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πανηγυρίζει τον Άγιο και να προστατεύει το ναό του.
Πρέπει να τονιστεί γι’ άλλη μια φορά πως οι Βλαχερναίοι όσες φορές, λόγω δυσμενών συνθηκών στη Τουκοκρατία, έμεναν σε διαφορετικά σημεία, ουδέποτε άλλαξαν προστάτη Άγιο.
Από πλευράς εκκλησιαστικού Τυπικού να αναφερθεί ότι η 2 Μαΐου είναι και η κοίμηση και η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου. Επειδή όμως θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους (από τους λίγους που τους αποδόθηκε το επίθετο Μέγας) εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου μαζί με τον Άγιο Κύριλλο. Η εκκλησία όρισε για τον Αθανάσιο, όπως και για άλλους Αγίους που κρίθηκαν ως Μεγάλοι Πατέρες να τιμώνται τον πρώτο μήνα του έτους, ανεξάρτητα από την ημέρα κοίμησής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τιμώνται οι περισσότεροι από τους Αγίους αυτούς δύο φορές το χρόνο.
DSCF2576
DSCF2555
DSCF2557
 
DSCF2556
DSCF2558
DSCF2570
DSCF2572
DSCF2562
DSCF2563
 
vlaxerna.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη