Ο γαστρονομικός πλούτος της Πελοποννήσου στο Μουσείο Μπενάκη

Ο γαστρονομικός πλούτος της Πελοποννήσου στο Μουσείο Μπενάκη

Περίπου εκατό ξεχωριστές εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στις φετινές «Ημέρες Γαστρονομίας», που θα πραγματοποιηθούν από τις 22 μέχρι τις 24 Μαίου, στο μουσείο Μπενάκη.

Με επίκεντρο τον συναρπαστικό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας και τη μεγάλη απήχηση που έχει διεθνώς, η εταιρεία Reason to, διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις «Ημέρες Γαστρονομίας» σε μία προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης, ανοικτής πλατφόρμας αφήγησης και ανάδειξης της σύγχρονης γαστρονομίας.
Για όλα όσα θα δούμε μέσα σε αυτές τις τρείς μέρες και για την επιλογή της Πελοποννήσου ως «Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό», μας μίλησε ο ιδρυτής της εταιρείας Reason to, Γιάννης Γουρτζελάς.

Ποια είναι τα κίνητρα που σας οδήγησαν στη γέννηση του εν λόγω φεστιβάλ;
Ως Reason to, εξειδικευόμαστε στον σχεδιασμό και την παραγωγή δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σχεδιάσει και παρουσιάσει Θεσμικά Φεστιβάλ με μεγάλο κοινωνικό απόηχο όπως την «Μικρόπολις» και το «School Festival» καθώς και αρκετές ακόμη δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης.
Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» προέκυψαν μετά από ώριμη σκέψη, έρευνα και μελέτη στις προσπάθειες εξωστρέφειας και ταυτοποίησης της Ελληνικής Γαστρονομίας που είχαν προηγηθεί.
Πριν από 4 χρόνια έχοντας αναλύσει τα συμπεράσματα μας, πήραμε την απόφαση να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε τη Γαστρονομία της χώρας μας ως Πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω μια ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας.
Γιατί επιλέχθηκε η Πελοπόννησος ως «Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός» για φέτος;
Σημαντικό κεκτημένο των Ημερών Γαστρονομίας από την πρώτη χρονιά, είναι ο Θεσμός του «Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού». Η χώρα μας έχει τεράστιο Γαστρονομικό Πολιτισμό και βαθιά κουλτούρα. Η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει να παρουσιάσει ξεχωριστά προϊόντα, τρόπους μαγειρέματος και σερβιρίσματος, από άλλες περιοχές της. Έτσι και η Πελοπόννησος, έρχεται φέτος στις Ημέρες Γαστρονομίας να ξεδιπλώσει όλες τις απίστευτες γαστρονομικές ιστορίες, παραστάσεις και ξεχωριστές εμπειρίες, που δίνει στους επισκέπτες της και για τις οποίες φημίζεται παγκοσμίως.

Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος στις «Ημέρες Γαστρονομίας»;
Φέτος, στο πλαίσιο του «Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού» θα παρουσιαστούν πάνω από σαράντα εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Πελοπόννησο. Αφηγήσεις, αναβιώσεις αρχαίων μυστικών συνταγών και γαστρονομικών τελετουργιών ,μέχρι το Συνέδριο για τη «Μυθική Πελοπόννησο με πάνω από πενήντα σπουδαίους ομιλητές και τους καλύτερους εκπρόσωπους της Πελοποννησιακής Γαστρονομίας και Τουρισμού.
Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο Live kitchen stage θα παρελάσουν και θα μαγειρέψουν για τους επισκέπτες μας μερικοί από τους καλύτερους και ποιο καινοτόμους Έλληνες Chef που προωθούν την New Greek Cuisine σε όλο τον πλανήτη.
Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου (AICFF), όπου θα προβληθούν πάνω από τριάντα ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους αφιερωμένες στον πολιτισμό της Γαστρονομίας.
Για τους μικρούς μας φίλους, μεταφέρουμε τη «Γειτονιά της Γεύσης» του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού Φεστιβάλ για παιδιά της «Μικρόπολις», ώστε να εκπαιδεύσουμε μικρούς και μεγάλους στις αξίες της σωστής και ποιοτικής διατροφής.

Πώς πιστεύετε ότι ωφελούνται από τις «Ημέρες Γαστρονομίας» οι παραγωγοί που συμμετέχουν; Υπάρχει ανταπόκριση από τη μεριά τους;
Οι παραγωγοί που συμμετέχουν κάθε χρόνο στις «Ημέρες Γαστρονομίας» προέρχονται από ένα ιδιαίτερο φιλτράρισμα. Υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε προτάσεις που δίνουν ξεχωριστό τόνο και ενδιαφέρον στο event πάντα με το βλέμμα στον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό.
Οι παραγωγοί έρχονται σε γόνιμες συζητήσεις και συνεργασίες με διάσημους εκπρόσωπους από το χώρο της γαστρονομίας και του πολιτισμού, επιχειρηματίες και οργανισμούς από τους χώρους της εστίασης, της φιλοξενίας, της παραγωγής και του νέου «επιχειρείν», δημοσιογράφους από γαστρονομικά, πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά, πολιτικά, lifestyle Μέσα Επικοινωνίας, Food bloggers, Food lovers, Spirits lovers και άλλους.
Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και την ανταπόκριση του κόσμου, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για φέτος;
Κάθε χρόνο, έχουμε τη χαρά να μας επισκέπτονται όλο και περισσότερος κόσμος. Για φέτος, περιμένουμε περίπου 8.000 άτομα το τριήμερο της εκδήλωσης για να παρακολουθήσουν τις 100 εκδηλώσεις των Ημερών Γαστρονομίας 2015.

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας; Ποιος προορισμός έχει σειρά μετά την Πελοπόννησο;
Η Ελληνική Γαστρονομία εντάσσεται στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τη Φιλοξενία. Η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το προϊόν «Γαστρονομία» και «Γαστροτουρισμός». Το μόνο που χρειάζεται είναι στρατηγική, ξεκάθαρες θέσεις και σχέσεις και φυσικά πνεύμα συνεργασίας. Α, και δουλειά. Πολύ δουλειά.
Για τις Ημέρες Γαστρονομίας 2016 εξετάζουμε δυο σενάρια με μεγάλο ενθουσιασμό. Θα ανακοινώσουμε τον επόμενο προορισμό μέσα στις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας, μείνετε συντονισμένοι!
Το πρόγραμμα αναλυτικά μπορείτε να το δείτε εδώ.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook.
epixeiro.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη