Πρόσκοποι από Τρίπολη στο δάσος της Ελαίας

Πρόσκοποι από Ελλάδα και Γαλλία στο δάσος της Ελαίας
 
Από συστήματα προσκόπων έχει πλημμυρίσει για ακόμη μια χρονιά το δάσος της Ελαίας. Είναι ο ιδανικός προορισμός για προσκοπικές κατασκηνώσεις, και όχι τυχαία, πρόσκοποι από την Πάτρα έρχονται κάθε χρονιά από το 1982 που ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο χώρο.
Ενα μοναδικό πευκοδάσος, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, ένα φιλικό φυσικό περιβάλλον με μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσικά με τη χελώνα καρέτα καρέτα που έχει επιλέξει την περιοχή για την αναπαραγωγή της.
Φέτος μάλιστα, και πιο συγκεκριμένα τις ημέρες αυτές, στο δάσος της Ελαίας έχουν κατασκηνώσει πρόσκοποι όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από την Τρίπολη και από το Παρίσι... ενώ φιλοξενούνται επίσης παιδιά του “Praksis”, που είναι παιδιά προσφύγων τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από τις οικογένειές τους.
Οπως κάθε χρόνο η παρουσία των προσκόπων στην περιοχή συνδέεται με μια σειρά από δραστηριότητες, που φέτος θα κορυφωθούν το διήμερο 25-26 Ιουλίου, όπου σημαντικές προσωπικότητες θα βρεθούν στην περιοχή και θα βάλουν και πάλι τα προσκοπικά σορτσάκια τους.
Περισσότερα όμως για την παρουσία των προσκόπων στην περιοχή του δάσους της Ελαίας μας είπε ο Βίκτωρ Στιβανάκης, υπεύθυνος του 2ου Συστήματος Πάτρας:
«Τα ενδιαφέροντα των παιδιών που καλλιεργούμε εδώ είναι όχι μόνο η φυσιογνωσία, αλλά και η προστασία του δάσους, η κοινωνική συνεργασία με το χωριό και τους κατοίκους - αλλά και σε επίπεδο δήμου με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Αυτός ο χώρος δεν είναι μόνο ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον, αλλά ένα ντεκόρ για να κάνεις κι άλλα πράγματα: να παρουσιαστούν τα έθιμα του χωριού, όπως στο διήμερο εκδηλώσεων 25-26 του μηνός που έχουμε οργανώσει με το δήμο, που περιλαμβάνουν κοινωνική συνεργασία με το χωριό, παρουσίαση μουσικών και χορευτικών προγραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και παρουσία παλιών προσκόπων, ανθρώπων σήμερα με κοινωνικό κύρος - όπως ο Διονύσιος Σιμόπουλος, ο Γιώργος Δάσιος και αρκετοί άλλοι».
Ακόμη μας μίλησε για τις δράσεις που αναπτύσσονται κατά την παραμονή των προσκόπων στην περιοχή, όπου πέρα από την φυσιογνωσία έχουν και εξωτικά πουλιά, στα πλαίσια ενός παγκόσμιου προγράμματος για την αναπαραγωγή και διάσωση σπάνιων προστατευόμενων πουλιών. Μιλώντας έπειτα για το δάσος της Ελαίας υπογράμμισε:
«Το δάσος της Ελαίας είναι συμβολικό πια, είναι από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας σε συνεργασία με το δήμο και τα σχολεία της Κυπαρισσίας καταφέραμε να το ξανακάνουμε δάσος - και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει δάσος. Χρειάζεται την ανθρώπινη παρουσία για να συντηρηθεί, και το λέω αυτό γιατί έχω ακούσει πολλές υπερβολές. Λελογισμένη ανθρώπινη παρουσία, και με νόμους. Επειδή ξέρω ότι υπάρχει μια προσπάθεια ανάπτυξης που για άλλους είναι υπερβολική και για άλλους απαραίτητη, η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθεί το δάσος επ' ωφελεία του κοινωνικού περιβάλλοντος και του χωριού, χωρίς να υποστεί καμία ζημιά.
Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, με τη λελογισμένη ανθρώπινη παρέμβαση συντηρούνται τα δάση. Η πρότασή μας είναι να φτιαχτεί μια συνολική πρόταση για την ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται και η προστασία και η αξιοποίησή του. Θα επανυποβάλουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».
Κ.Μπ.
http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/71179-proskopoi-dasos-elaias Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/71179-proskopoi-dasos-elaias

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη