Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του Πε.Συ. για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένα).


Στο φόντο των ανταγωνισμών των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων με αυτά των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ στον τομέα της διατροφής, η ΕΕ, με τροποποιήσεις Οδηγιών και Κανονισμών, προωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει ότι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ, δηλαδή τα «μεταλλαγμένα») θα εισβάλουν στο τραπέζι κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας των κρατών - μελών της.

Παρά τις μελέτες και τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η εξάπλωση των μεταλλαγμένων θα έχει οδυνηρές και απροσδιόριστες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, στις αρχές του Γενάρη του 2015 η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε κανονισμό για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, ο οποίος προβλέπει ότι ένα κράτος - μέλος δεν έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, για λόγους που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και πιο ειδικά ακόμη της υγείας των ανθρώπων όταν αυτοί οι ΓΤΟ έχουν ήδη εγκριθεί από τις τάχα «επιστημονικές υπηρεσίες της ΕΕ» και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία είναι πασίγνωστο ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τις πολυεθνικές και έχει αποστολή ακριβώς να προστατεύει τα συμφέροντά τους.

Ειδικά για την EFSA, αξίζει να σημειωθεί αυτό που κάνει είναι να εγκρίνει τις έρευνες των μονοπωλιακών ομίλων σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα ή όχι των μεταλλάξεων, ενώ δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί τα πορίσματά της, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για πατέντες δηλαδή εμπορικά μυστικά!

Ο κανονισμός ήρθε να συμπληρώσει τη νέα Οδηγία 2015/412 σύμφωνα με την οποία επαφίεται πλέον στα κράτη η απαγόρευση ή ο περιορισμός της καλλιέργειας στην επικράτειά τους των ΓΤΟ που είτε έχουν εγκριθεί είτε είναι στη διαδικασία έγκρισης από τα αρμόδια όργανα. Δηλαδή, λένε ότι η ευθύνη για τα μεταλλαγμένα ανήκει στα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά η ίδια η ΕΕ με τον κανονισμό της θέτει τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε τα κράτη να είναι υποχρεωμένα να επιτρέψουν τα μεταλλαγμένα!

Γίνεται πασιφανές, από τις δύο αυτές ρυθμίσεις της ΕΕ, ότι πλέον ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Μέχρι τώρα, έχει ήδη δοθεί η άδεια της ΕΕ συνολικά για την καλλιέργεια 49 ΓΤΟ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η παροχή αδειοδότησης σε ακόμη 8. Από αυτούς, οι 4 έχουν θετική γνώμη της EFSA, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ήδη στη διαδικασία της αξιολόγησης από την EFSA. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 58 γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί για χρήση σε τροφές και ζωοτροφές, για παράδειγμα, καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια, ελαιοκράμβη, ζαχαρότευτλα, κ.λπ. Ενώ άλλοι 58 ΓΤΟ είναι σε εκκρεμότητα, από τους οποίους οι 17 έχουν τη θετική γνώμη της EFSA.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη των ΓΤΟ. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία. Η «Monsanto» κατέχει μέχρι τώρα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ (πάνω από τους μισούς), ενώ έχει προχωρήσει σε συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη γερμανική «Bayer». Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά - και όχι μόνο - μονοπώλια της βιοτεχνολογίας επιθυμούν πλήρη ελευθερία στη διακίνηση των «σπόρων» που παράγουν. Σπόρους όπως αυτός που πρόσφατα είδε τη δημοσιότητα και αφορά πορτοκάλια με γονίδιο... χοιρινών!

Με βάση επιστημονικά στοιχεί αποδεικνύεται ότι η ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων προχωρά σε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των λαών και του περιβάλλοντος.

 Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχωρώντας την ως άνω δυνατότητα στα κράτη - μέλη, ζητά ανταλλάγματα όπως μεγαλύτερη ευελιξία των κρατών - μελών σε βασικά ζητήματα π.χ. αυξημένα επίπεδα ανοχής για την παρουσία γενετικά τροποποιημένων υλικών στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή μη μηδενική ανοχή των στοιχείων παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που δεν έχουν εγκριθεί στις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Επίσης, η εφαρμογή της νέας Οδηγίας θα οδηγήσει σε μείωση της δυνατότητας που είχαν τα κράτη - μέλη να προσφεύγουν στη ρήτρα διασφάλισης για πιθανούς κινδύνους βλάβης της υγείας του ανθρώπου ή και του περιβάλλοντος.

Η ανάγκη για την απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ενόψει της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γνωστής με το όνομα Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι στις ΗΠΑ δεν υφίσταται ιδιαίτερο κανονιστικό καθεστώς, καθώς οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί θεωρούνται ότι είναι το ίδιο ασφαλείς όσο και τα αντίστοιχα συμβατικά.

Μέχρι τώρα τα κράτη έχουν τη δυνατότητα μέσω της τεχνικής PCR να ανιχνεύουν μόνο «περιπτώσεις μεταλλάξεων οι οποίες είναι, ήδη, γνωστές. Εάν, όμως, η μετάλλαξη ξεφεύγει, δεν εμπίπτει στις, ήδη, γνωστές μεταλλάξεις, δεν έχει κανένα τρόπο το δημόσιο, το κράτος αυτήν, τουλάχιστον, τη στιγμή να επιβεβαιώσει αν υπάρχει μετάλλαξη»! Πού επαφίεται ο εντοπισμός των μεταλλάξεων; Στις εταιρείες. Η όλη πολιτική της ΕΕ εξαντλείται στο να ζητήσει από τις εταιρείες, να τις παρακαλέσει να συνοδεύουν με σήμανση τα προϊόντα τους ως προς τι; Ως προς το εάν έλαβε χώρα μετάλλαξη!

Η μετάλλαξη είναι από μια άποψη εξαιρετικά απρόβλεπτη, ακόμη πιο απρόβλεπτη και από την πυρηνική ενέργεια ως προς τις επιπτώσεις της, γιατί αυτά που λαμβάνουν χώρα είναι και επισήμως άγνωστα, είναι γεγονότα μετασχηματισμού και αν θέλουν οι εταιρείες μας τα λένε!

Μια γενετική ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα. Για παράδειγμα εάν φτάσει στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, η γύρη μπορεί να ταξιδεύει για εκατοντάδες χιλιόμετρα, θα φτάσει και δίπλα μας με επιπτώσεις από ανθεκτικά ζιζάνια ως ανθεκτικούς πληθυσμούς εντόμων! Ήδη τρώμε τα γενετικά τροποποιημένα. Εισάγουμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, πιθανόν σε ημερήσια βάση για ζωοτροφές. Αν δούμε στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 88% του αραβοσίτου και το 93% της σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένα.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τον κανονισμό της ΕΕ, συμφωνεί με την ΕΕ, αλλά ακόμη και αν δε συμφωνούσε είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Όλα τα άλλα που ακούγονται από τις κυβερνήσεις ότι θα προσπαθήσουν με νομοθετήματα να προστατέψουν την υγεία του λαού, παραδοσιακούς πόρους και φυλές ζώων και άλλα τέτοια είναι απλά ευχολόγια.

Η βιοτεχνολογία είναι νέα τεχνολογία όμως είναι στα χέρια των πολυεθνικών και γι' αυτό τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν πολυεθνικές, αλλά και οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, που λειτουργούν σαν εκπρόσωποί τους, για να επιβάλουν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αποσκοπούν στη συγκάλυψη της επικινδυνότητας, αλλά και του πραγματικού στόχου, που είναι η αύξηση των κερδών σε αυτές τις πολυεθνικές και κυρίως η διαιώνιση της εξάρτησης χωρών και λαών από αυτές τις πολυεθνικές γίγαντες που μονοπωλούν, αν θέλετε, και τη βιοτεχνολογία.

Εμείς καλούμε το λαό να  οργανώσει την πάλη του ενάντια στη νέα ΚΑΠ, στους αντιδραστικούς κανονισμούς, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την εξασφάλιση των διατροφικών αναγκών του με ασφαλή, ποιοτικά ελεγμένα και φθηνά τρόφιμα, για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία.

 

Καταθέτω σχέδιο απόφασης :

Τρίπολη 20/07/2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕ.ΣΥ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ

     Η εξάπλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) δηλαδή των μεταλλαγμένων θα έχει οδυνηρές και απροσδιόριστες συνέπειες  στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

     Το ΠΕ.ΣΥΠ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου που στις αρχές του Γενάρη το 2015 ενέκρινε κανονισμό για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, ο οποίος προβλέπει ότι ένα κράτος - μέλος δεν έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, για λόγους που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και πιο ειδικά ακόμη της υγείας των ανθρώπων όταν αυτοί οι ΓΤΟ έχουν ήδη εγκριθεί από τις τάχα «επιστημονικές υπηρεσίες της ΕΕ» και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία είναι πασίγνωστο ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τις πολυεθνικές και έχει αποστολή ακριβώς να προστατεύει τα συμφέροντά τους.

    Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

·       Να μην εφαρμόσει τους εγκληματικούς κανονισμούς και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα.

·       Να νομοθετήσει και να απαγορεύσει κατηγορηματικά τόσο την καλλιέργεια και παραγωγή μεταλλαγμένων όσο και την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων και προϊόντων που περιέχουν  μεταλλαγμένα.

     Καλούμε το λαό να  οργανώσει την πάλη του ενάντια στη νέα ΚΑΠ, στους αντιδραστικούς κανονισμούς, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την εξασφάλιση των διατροφικών αναγκών του με ασφαλή, ποιοτικά ελεγμένα και φθηνά τρόφιμα, για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη