Ανακοίνωση Δήμου για πανηγύρι


Τις τελευταίες μέρες καταβάλλεται προσπάθεια από διάφορα «Κέντρα» ώστε να δημιουργηθεί αναστάτωση και αμφισβήτηση σχετικά με την διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης της Παλαιάς Επισκοπής Τεγέας του Δεκαπενταύγουστου.

Αυτές οι προσπάθειες όμως, ευτυχώς για το Θεσμό, για την Παράδοση, για την Ιστορία και την Κοινωνία, απέτυχαν παταγωδώς. Δεν κατάφεραν να αναστείλουν την συνέχιση της λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης. Δεν κατάφεραν να αναβάλουν προσχηματικά την εφαρμογή της νομιμότητας. Δεν κατάφεραν να συνεχίσουν μια λειτουργία που βασιζόταν στην προχειρότητα, τα ημίμετρα και τις προσωπικές στρατηγικές.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παυλής και η Δημοτική Αρχή, πρόταξε την αναγκαιότητα καθορισμού πλαισίου, του οποίου αρχή, μέση και τέλος είναι η νομιμότητα. Γιατί μέσω αυτής της οδού μπορεί να υπάρχει διασφάλιση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται, του κοινού που επισκέπτεται το πανηγύρι και το Δήμο, ως διοργανώτρια αρχή.

Θα πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη, έτσι ώστε, όλοι να γνωρίζουμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από μια τέτοια δραστηριότητα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο στο οποίο υποχρεούμαστε όλοι να κινηθούμε. Μα πάνω απ’ όλα, να διαφυλάξουμε ατόφια και ακέραια την παράδοση και το θεσμό της Εμποροπανήγυρης της Παλαιάς Επισκοπής, Τεγέας.

Ο Δήμος Τρίπολης, που είναι κατά νόμο αρμόδιος για την διεξαγωγή αυτής της δραστηριότητας, σε οργανωτικό και λειτουργικό τομέα, τηρεί και τιμά την τοπική παράδοση, καθώς και την ιστορία ου Τεγεατικού Συνδέσμου. Εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμος Τρίπολης, προσπάθησε να οικοδομήσει μια σχέση ειλικρινείς συνεργασίας με χαρακτηριστικά στοιχεία τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

Επειδή γίνεται λόγος για υπέρογκα και δυσβάστακτα τέλη, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι όλα αυτά που καταλογίζουν στη Δημοτική αρχή, έχουν ισχυρή δόση υπερβολής και αναλήθειας. Η πρόθεση αποπροσανατολισμού για την μη τήρηση της νομιμότητας και της νομιμοφάνειας είναι έκδηλη.

Βέβαια, μπορεί κάποιος να καταλάβει τους προφανείς λόγους που γίνεται όλο αυτό. Επειδή η ανομία και το «βόλεμα» κάποιων «δικών τους» επαγγελματιών σταματά πλέον, σε κάποιους δεν αρέσει. Κάποιους τους βγάζει από το κάδρο των προστατευόμενων. Και το κυριότερο, σταματά η δυνατότητα «προσωπικών» συναλλαγών.

Δε νομιμοποιούνται να μιλούν αυτοί που εδώ και χρόνια «χάριζαν τετραγωνικά δραστηριότητας. Που ενώ στο χάρτη δραστηριότητας του πανηγυριού υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις, στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης, δεν παρουσιάζονται καν. Εμφανιζόταν ως Τέλη Ανταποδοτικού Χαρακτήρα, δικαιολογώντας κατάληψη 18 τετραγωνικών μέτρων και ας είχε κάποιος 500 ή 700 τετραγωνικά.

Γι’ αυτό, ας αφήσουμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις και αναφορές. Ας δούμε το συγκεκριμένο θέμα με πολύ σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Τέτοιου είδους δράσεις που έχουν και εθιμοτυπικό χαρακτήρα, θα πρέπει από όλους μας να προστατεύονται και να εξελίσσονται. Πάνω απ’ όλα όμως, θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές, οι νόμοι και ο διακριτοί ρόλοι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έναν τέτοιο θεσμό, με αξιοπρέπεια.

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη