Τον ποιητή και λογοτέχνη, Ηλία Σιμόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της χώρας μας, θα δεχτεί αύριο στην αγκαλιά της η Αρκαδική Γή.
Ο Ηλίας Σιμόπουλος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.
Ο Ηλιας Σιμόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών η οποία το 2011 τον πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Πολυγραφότατος και σεμνός σε όλη του τη ζωή αντιμετώπιζε τον άνθρωπο με αγάπη, πάσχιζε για την ελευθερία, την ειρήνη, την ομορφιά, τον έρωτα, για έναν καλύτερο κόσμο και αντιμαχόταν τη μοναξιά και τον πόνο.
Το έργο που τον καθιέρωσε στον ποιητικό χώρο ήταν η «Αρκαδική Ραψωδία» που δημοσιεύθηκε το 1958 παρόλο που η πρώτη του ποιητική συλλογή «Χαιρετισμός στον πρώτο ήλιο» δημοσιεύθηκε το 1946.
Άλλες ποιητικές του συλλογές είναι η «Έκτη Εντολή», «Το σπίτι με τις χελιδονοφωλιές», «Το μεγάλο ποτάμι», «Τα τεκμήρια», «Τα ρόδα της Ιεριχώς», «Το τετράδιο της γης», «Οι Μικρές Μαρτυρίες», «Τα Εναγώνια» και πολλές ακόμα, με τελευταία πριν λίγα χρόνια τις «Ράθυμες ώρες».
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Κινέζικα, Ιταλικά, Ρώσικα και σε αρκετές ακόμα.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσιος Παπαδόπουλος, στο συλλυπητήριο μήνυμά του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ήταν ενας ποιητής από τους σημαντικότερους της μεταπολεμικής γενιάς, εμβριθείς δοκιμιογράφος, δυναμικός αγωνιστής στους κοινωνικούς και πνευματικούς αγώνες που αφήνει πίσω παρακαταθήκη ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο αλλά και ένα σπουδαίο πρότυπο πνευματικού ανδρός».
πηγη φωτο : kathimerini.gr