Νέα σημαντικά πρωτότυπα ντοκουμέντα για τους εκτελεσμένους στην Τρίπολη


Μετά τη μεγάλη συγκίνηση και το έντονο ενδιαφέρον που ευρύτερα τροφοδότησε η επιτυχία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης προς τους εκατοντάδες εκτελεσμένους που έγινε στις 12 Ιουλίου από το ΚΚΕ στην Τρίπολη και τον θετικό αντίκτυπο που είχε σε όλη την περιοχή, η ΚΟ Πελοποννήσου με νέα ορμή αναπτύσσει τη δράση της σε πολλές και νέες κατευθύνσεις.

Συνεχίζει με επιτυχία τη διακίνηση του λευκώματος για τους αλύγιστους του Μοριά που έχει εκδώσει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Το λεύκωμα διατίθεται από τις ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και από τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Επίσης, θα διατίθεται και στο χώρο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», όπου θα εκτίθεται  και το ατομικό αυτόματο γερμανικό όπλο «Μαρσίπ» του θρυλικού Δημήτρη Γιαννακούρα - Πέρδικα, Ταγματάρχη της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Μάλιστα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε το σημαντικό λεύκωμα με τίτλο: «Μνήμες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης» με ιστορικό υλικό εκείνης της περιόδου που προσέφερε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ώστε να προβληθεί και να διατεθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες (σχολείων, Δήμων, Πανεπιστημίων, κ.λπ.).


Με τη φροντίδα της Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ απόγονοι των αγωνιστών και των εκτελεσμένων συνεχίζουν να προσφέρουν προς αξιοποίηση από το Κόμμα πολύτιμα στοιχεία και ντοκουμέντα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται:

·       Το πρωτότυπο τελευταίο γράμμα του Ασημακόπουλου Βασίλη του Θεόδωρου (Περικλής ή Σπουργίτης), μαχητή του ΔΣΕ, 34 ετών, λογιστή, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, που εκτελέστηκε στις 20 Γενάρη του 1949. Η επιστολή είναι συγκλονιστική, την έγραψε ως μελλοθάνατος, λίγες μέρες πριν τον εκτελέσουν, προς την αδελφή του Κική. Το περιεχόμενό της φανερώνει τη μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τους δικούς του, καθώς οδηγείται με σεμνότητα και θάρρος προς τη θυσία. Ανάμεσα σε άλλα, γράφει προς την αδελφή του: «...Θα είσουνα η καλύτερη αδερφή αν έλεγες της μητέρας κανένα παραμύθι πως δραπέτευσα και γύρευε πόσα χρόνια θα κρύβουμαι, ώστε να ζει με την ελπίδα πως θα με δει τη λίγη ζωή που της απομένει...».

 

 

 

·       Μια πρωτότυπη φωτογραφία και ένα δελτάριο του Δημητρακά Παναγιώτη του Αθανασίου, μαχητή του ΔΣΕ, γεωργού από την Αμυγδαλιά Γορτυνίας, 34 ετών, που εκτελέστηκε στις 11 Ιούλη του 1949. Το δελτάριο το έστειλε προς τον αδελφό του από το στρατόπεδο της Πάτρας.

·       Ενα φωτοαντίγραφο της ειδοποίησης που έλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας του Βυζικίου Γορτυνίας από το ληξίαρχο της Τρίπολης, με το οποίο τον ενημερώνει ότι στις 22 Ιούλη του 1949 εκτελέστηκε ο Παπανικολάου Νικόλαος του Πολυχρόνη, 34 ετών, δάσκαλος από το Βυζίκι.

Το όπλο του Νίκου Μάστορη, γιατρού από τον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας, λοχαγού του ΔΣΕ, και αρχίατρου όλων των νοσοκομείων του Πάρνωνα. Αιχμαλωτίστηκε βαριά τραυματισμένος από απόσπασμα χωροφυλακοχυτομάυδων στο Μαλεβό του Πάρνωνα.

Εκτελέστηκε στις 23 Ιούνη 1949 και βεβήλωσαν το σώμα του. Έκοψαν το κεφάλι του και μαζί με το κεφάλι του Θεόδωρου Πρεκεζέ, Διοικητή του Αρχηγείου του Πάρνωνα της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τα εξέθεσαν προς κοινή θέα (!!!) με σκοπό να τρομοκρατήσουν το λαό και να αμαυρώσουν τους ήρωες κομμουνιστές.

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όσο και όλοι οι Δήμοι της Αρκαδίας (Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας) και ο Δήμος Σπάρτης με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει την προσπάθεια απαλλοτρίωσης του χώρου των εκτελέσεων (για όλη τη δεκαετία του 1940) στον Αϊ - Θανάση στην Τρίπολη και όπου βρίσκονται θαμμένοι οι εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ώστε να γίνει πάρκο πολλαπλών χρήσεων αντάξιο της θυσίας τους. Επίσης, ζητούν, με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, να συντηρηθούν έγκαιρα τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που ήταν κρατητήρια όλη τη δεκαετία του 1940 και στους τοίχους των κελιών είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατουμένων και των εκτελεσμένων αγωνιστών, ώστε να μην καταστραφούν και να είναι επισκέψιμα για το λαό και τη νεολαία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη