Συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης



 
Το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετείχε στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης με θέμα: «Πρόληψη … η ζωή μας αύριο», που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 15 -18 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».

                Στη συνάντηση συμμετείχαν 160 σύνεδροι από 55 Φορείς Πρόληψης της Ελλάδας και της Κύπρου. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευ. Καφετζόπουλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής με την έναρξη των εργασιών, η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χρ. Παπουτσουπούλου – Διαμαντοπούλου, ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Β. Γκιτάκος.

                Το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Βόσνος Δημήτριος,  η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Μπεντεβή Αναστασία και η  κα Τραχανά Φωτεινή, Κοινωνιολόγος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το οποίο διατύπωσε επίσης, αίτημα για ένταξη του Κέντρου  Πανελλήνιο Δίκτυο.  

                Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ομάδες συζήτησης-εργασίας και βιωματικά εργαστήρια όπου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με άλλους συναδέλφους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, π.χ. γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, κτλ., να ακούσουν για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Πρόληψης, τη θετική αξιολόγηση για αποτελεσματικότητα των δράσεων Πρόληψης, τις δυνατότητες της Πρόληψης ως σημαντικού παράγοντα αλλαγής μπροστά στις νέες ανάγκες και  προκλήσεις. Η συνάντηση αποτέλεσε μια ευκαιρία γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των φορέων, τη λειτουργικότερη δικτύωση, την ανάγκη υποστήριξης των δράσεων αυτών με τη καλύτερη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και  τη συμπληρωματικότητα για την αποτελεσματικότερη εντέλει προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

                Ιδιαίτερα σημαντική ανατροφοδότηση δόθηκε από μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας, οι οποίοι είχαν κληθεί ως προσκεκλημένοι ομιλητές, για τη χρησιμότητα της δουλειάς των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στην Κοινότητα στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες.


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους- μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Κέντρων, οι οποίοι ευχαρίστησαν και ταυτόχρονα επιβράβευσαν τους διοργανωτές, κυρίως τον πρόεδρο του Κ.Π. Ιωαννίνων ‘’Σχέδια’’ κ. Στέφανο Τζιμογιάννη, για την πρωτοβουλία αυτή. Μέσα από τις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού των Δ.Σ.,  παλεύοντας μαζί  για το κοινό όραμα με τα Επιστημονικά Στελέχη των Κέντρων μας, διατηρώντας  βέβαια όλοι τους διακριτούς ρόλους που έχουν. Για τον λόγο αυτό, κλείνοντας, εξέλεξαν μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, που θα αναλάβει την πρωτοβουλία της ενημέρωσης και του συντονισμού κοινής Δράσης όλων των Δ.Σ., μέχρι την επόμενη συνάντηση των Δ.Σ.. Ιδιαίτερη τιμή  αποτελεί και για το Κέντρο μας η επιλογή του Προέδρου μας  κ. Δημητρίου  Βόσνου σε αυτό το πρώτο κοινό Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης.

Συγχαρητήρια αξίζουν στη Διοίκηση και το Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», για την άψογη διοργάνωση  της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης και τη  ζεστή φιλοξενία τους, καθώς και στους υποστηρικτές της διοργάνωσης (ΟΚΑΝΑ, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
 


               

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη