ΘΟΤ: Για την απώλεια του Κώστα Νίτσου

Συνήθως, όταν κάποιος πεθαίνει σε μεγάλη ηλικία, ο θάνατός του αναγγέλλεται με την προσθήκη «πλήρης ημερών», πράγμα που εισπράττεται από τους παραλήπτες με κάποιας μορφής συγκατάβαση προς την κίνηση του δρεπανηφόρου θανάτου.
Όταν, όμως, ξεριζώνονται από τη ζωή εκείνα τα δέντρα που στα κλαδιά τους βρίσκουν απάγγειο τα πουλιά, στήριξη δηλαδή για να μπορούν να κ...ελαηδήσουν, να προφυλαχτούν από το σαρωτικό άνεμο και τις καταιγίδες των καιρών, τότε το κενό που αφήνει το πεσμένο δέντρο λογίζεται ως μεγάλη απώλεια.
Ως τέτοιο αισθανθήκαμε κι εμείς το κενό που αφήνει, με την αποχώρησή του από τη ζωή, ο Κώστας Νίτσος. Η προσωπικότητά του και το κύρος που απολάμβανε, μετά από μια συνεχή, συνεπή προς τις αρχές του και υψηλής ποιότητας προσφορά, τον κατέτασσαν αυτοδίκαια στις λαμπρές εκείνες περιπτώσεις ανθρώπων απ’ τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η πατρίδα μας.
Τον γνωρίσαμε κι εμείς εκείνους τους καιρούς που ήσαν απαραίτητα τα στηρίγματα και η πανελλαδικής εμβέλειας συνηγορία για να προωθηθεί το αίτημα αναπαλαίωσης του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου. Η παρουσία του και μόνο έδινε μια άλλου είδους βαρύτητα στην εκδήλωση με αυτό το αντικείμενο. Και δεν ήταν του συνηθισμένου πυροτεχνικού τύπου. Γιατί εξακολουθούσε να παρακολουθεί το θέμα και στη συνέχεια.
Για μας, βέβαια, που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με το θέατρο, θα εξακολουθεί να μας παρέχει την πολύτιμη βοήθειά του μέσω των γραπτών του, όπου είναι αποτυπωμένη η εμπειρία, οι γνώσεις, η αισθητική, και η ευαισθησία του. Αλλά και οι εύστοχες βολές του κατά εκείνων που ευτελίζουν την καλλιτεχνική ζωή τού τόπου.
Η Ομάδα μας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τη σύντροφό του, την ευγενική και τρυφερή κυρία Έφη Ροδίτη, την μετριόφρονα, που δεν πρόβαλε ποτέ τη δική της σοβαρή πορεία στα θεατρικά δρώμενα, και συμπεριφερόταν πάντα μ’ έναν τρόπο που πραγματικά σε σκλάβωνε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε από καρδιάς να μειώσει το βάρος της απώλειας η σκέψη ότι άνθρωποι, όπως ο Κώστας Νίτσος, δεν χάνονται στην ουσία, γιατί παραμένουν ζωντανά το έργο τους, το παράδειγμά τους, η συνολική προσφορά τους.
Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη