OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας Tripolis-Arcadia 2021, σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που διοργάνωσε ο Δήμος της Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή της αναδοχής του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Παρουσιάστηκε επίσημα η υποψηφιότητα και έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ιδέα, το όρομα και η ταυτότητα του εγχειρήματος. Πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα, σε μία εκδήλωση-κάλεσμα για τον πολιτισμό και το Αρκαδικό Ιδεώδες.
Την έναρξη κήρυξε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της διεκδίκησης, ενημερώνοντας για την προσπάθεια και την στόχευση αυτής.» Επιθυμούμε να αναδείξουμε ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα, να πρωταγωνιστήσουμε σ” ένα σχέδιο Ευρωπαικής δικτύωσης, να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης στα μάτια των κατοίκων της, να εμβαθύνουμε στις δομές των πολιτιστικών φορέων, να επανατοποθετήσουμε την πόλη στον εθνικό και ευρωπαικό πολιτιστικό χάρτη, να διαχύσει η πόλη τα αναπτυξιακά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή».
Και κατέληξε: » Με σύνθημα in Arcadia, η Τρίπολη, καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε ένα Αρκαδικό Πολιτιστικό Έτος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τις ιδέες και τις αξίες που συνθέτουν το Αρκαδικό Ιδεώδες, ατενίζοντας το μέλλον και τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν εγερθεί μπροστά στην ανθρωπότητα. Είναι μία πρόσκληση για να επαναεπισκεφθούμε την ιδέα της Αρκαδίας, με μία νέα γλώσσα, μέσα από παλαιότερες και νέες φόρμες της τέχνης».
Ο καλλιτεχνικός διεθυντής, κ. Νίκος Μανωλόπουλος, παρουσίασε την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας, καθώς και τα σημεία-κλειδιά του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι » η υποψηφιότητα της Τρίπολης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αναπτύσσεται σε δύο άξονες: α) την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη και β) την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της περιοχής».
Ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, έκανε μία σύντομη αναδρομή στα βασικά βήματα της προετοιμασίας, την πορεία της υποψηφιότητας και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, κατέστησε σαφές ότι »με την διεκδίκηση και την αναδοχή του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, η Τρίπολη και η Αρκαδία στρέφονται σε μία μεγάλη επένδυση, με καταλυτικές συνέπειες. Η Τρίπολη εκπέμπει ένα σήμα ταυτότητας που οφείλει να το υπερασπίσει μακροπρόθεσμα, προκειμένου να έχει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Γιατί ο θεσμός και τα παράγωγά του θα αφήσουν ισχυρό το αποτύπωμά του στην πόλη σ” ολόκληρη την περιοχή».
Μήνυμα απηύθυνε ο σπουδαίος Αρκάς και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, κ. Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της τιμητικής επιτροπής διεκδίκησης, ενώ το κοινό παρακολούθησε και την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ταινίας προβολής της υποψηφιότητας που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας.
Την δική της καλλιτεχνική πινελιά πρόσθεσε η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, ως κεντρική παρουσιάστρια της εκδήλωσης, ενώ ζεστό χειροκρότημα εισέπραξε ο νεαρός πιανίστας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο οποίος με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του έκλεισε την βραδιά.
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

ert.gr