TRIPOLIS TEENAGERS WORLD: Συμβουλές για τις εξετάσεις αυστηρά για έφήβους!

Οι εξετάσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και εγώ όπως και εσείς
φαντάζομαι βρισκόμαστε σε δύσκολες εβδομάδες μέχρι να τελειώσει όλο αυτό................Βασικά το σύστημα που ακολουθώ είναι όσο μπορώ διάβασμα και όταν δω ότι κουράζομαι ασχολούμαι με διάφορα άλλα πράγματα........καλή είναι και μια βόλτα τώρα που ο καιρός είναι καλός 
Εσείς έχετε να μοιραστείτε κάποιο μυστικό ή συμβουλή για να περάσουμε τις εξετάσεις αυτές όσο πιο ήρεμα;

Φιλικά,
Ε.Ε



ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΄ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΠΛΟ»
Η περίοδος των εξετάσεων δημιουργεί συνήθως μια ιδιαίτερη πνευματική και ψυχική κατάσταση. Ο οργανισμός εντείνει τις δυνατότητές του ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και υποχρεώσεις του αυξημένου πνευματικού στρες. Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα πρωτίστως, όπως επίσης και τα υπόλοιπα συστήματα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά  και καλύτερη οξυγόνωση για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των εξετάσεων.
Οι καταλληλότερες συμβουλές για εκείνη την περίοδο, σύμφωνα , είναι ότι:
  1. Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα. Είναι απαραίτητο για ένα καλό ξεκίνημα με ενέργεια και πνευματική διαύγεια. Ποτέ χωρίς πρωινό λοιπόν!!!
  2. Το δεκατιανό και το απογευματινό μπορούν να περιλαμβάνουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, παστέλι, ρυζόγαλο κ.λπ. Αποτελούν κομβικά γεύματα τα όποια αν αποφευχθούν μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ατονία, ζαλάδα, υπόταση, υπογλυκαιμία ή βουλιμικά επεισόδια και υπερφαγία.
  3. Το μεσημεριανό πρέπει να είναι πλήρες σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
  4. Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες όπως επίσης και τα πολύ λιπαρά γεύματα διότι επιβαρύνουν όλα τα συστήματα και δυσχεραίνουν την εγκεφαλική λειτουργία και δραστηριότητα.
  5. Αντίθετα, το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ για να προσφέρει ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
  6. Νερό: Μην ξεχνάτε πως το 60% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Συνεπώς η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του.
Με τα πολλά μικρά συχνά γεύματα τροφοδοτούμε συνεχώς τον εγκέφαλο με «καύσιμα» ώστε να αποφεύγεται η υπνηλία ή η έλλειψη συγκέντρωσης.
Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, αλκοόλ και λιπαρών τροφών κάθε άλλο παρά ωφελούν, συνεπώς καλό θα ήταν να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωσή τους πριν από τις εξετάσεις.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΧΗ»
Η προετοιμασία για τη «μάχη» έχει μεγάλη σημασία, όσο και η συμπεριφορά κατά τη διάρκειά της. Γι’ αυτό οι μαθητές, πρέπει να προσέχουν:

  1. Να μη διαβάζετε ποτέ ένα συγκεκριμένο μάθημα μια μέρα πριν δώσετε εξετάσεις. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ξεχάσετε και αυτά που ήδη ξέρετε.
  2. Ένα είναι το SOS. Μακριά από τα SOS. Διαβάζετε τα πάντα χωρίς να προσπαθείτε να μάθετε κάτι καινούργιο που δεν έχετε διαβάσει μέσα στη χρονιά. Διαφορετικά θα επιστρέψουμε και πάλι στο παραπάνω ενδεχόμενο… να ξεχάσετε αυτά που ξέρετε.
  3. Την ώρα της εξεταστικής έχετε μάτια μόνο για το γραπτό σας. Όσο και αν κοιτάτε δεξιά και αριστερά δεν θα σας δοθούν οι απαντήσεις. Στην καλύτερη πιθανότητα να ακούσετε/δείτε κάποια πληροφορία που ή δεν θα μπορείτε να την τεκμηριώσετε και αναπτύξετε περισσότερο ή που θα είναι λάθος και έτσι θα σας αποπροσανατολίσει τελείως.
  4. Απαγορεύεται αυστηρά το ξενύχτι. Τίποτα δεν θα μάθετε στις… 04:00 τα ξημερώματα. Ό,τι διαβάσατε, διαβάσατε…
  5. Απαγορεύεται επίσης το άσκοπο χαζολόγημα στο Διαδίκτυο. Θα έχετε όλο το καλοκαίρι μπροστά σας για σερφάρισμα και chat στα social media.
  6. Η επανάληψη των μαθημάτων ξεκινά από το κεφάλαιο που δεν γνωρίζεις ή που δεν θυμάσαι καλά.
  7. Μια βραδιά πριν από τις εξετάσεις κάνετε μόνο ένα γρήγορο πέρασμα σε όλη την ύλη. Επιτρέπεται -σχεδόν επιβάλλεται- μια γρήγορη βόλτα για την αλλαγή παραστάσεων και πέφτετε νωρίς για ύπνο.
ΑΓΧΟΣ, Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΕΧΘΡΟΣ»
Οι νικητές είναι πάντα σίγουροι για τον εαυτό τους.
Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί να καταστρέψει τα όνειρα και τις προσπάθειες για το μέλλον. «Όποιος έχει άγχος, έχει ταβάνι». Είναι δηλαδή καταδικασμένος να μην ξεπεράσει τον εαυτό του, να μην κάνει τη διαφορά, να μη δώσει το 100%.
Φυσικά στα μάτια των εφήβων παίρνει τη μορφή του φόβου μιας αποτυχίας και ενώ στην πραγματικότητα το «ελεγχόμενο» άγχος οδηγεί σε επιτυχίες, όταν είναι ανεξέλεγκτο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λάθος αποτελέσματα, όπως μείωση της επίδοσης, ψυχοσωματικά και διανοητικά προβλήματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
  1. Μάθε να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου. Αυτό θα είναι και το πιο δύσκολο «μάθημα» των εξετάσεων, γιατί θα οδηγήσει και σε μάθημα… ζωής.
  2. Προετοιμάσου καλά, φτιάχνοντας ένα οργανόγραμμα.
  3. Ανάλυσε την κατάσταση ρεαλιστικά, καταγράφοντας ποιοι ακριβώς είναι οι φόβοι σου και προσπαθώντας να εξοικειωθείς με τις καταστάσεις που τους προκαλούν.
  4. Δοκίμασε να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης για 15 λεπτά κάθε μέρα, όπως διαφραγματικές αναπνοές με ταυτόχρονες θετικές σκέψεις
  5. Ξεκίνα πάντα και αυστηρά στις εξετάσεις με τα θέματα που γνωρίζεις καλά. Στη συνέχεια με υπομονή -αν τα έχεις διαβάσεις- θα θυμηθείς, έστω και περιληπτικά και τα υπόλοιπα.
  6. Σε κατάσταση πανικού, σκέψου κάτι καθησυχαστικό. Σε λίγα λεπτά θα έχεις ηρεμήσει.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη