Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας


  • Ασάφειες στον ασφαλιστικό νόμο σχετικά με όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Σύγχυση και ανησυχία σε χιλιάδες εργαζομένους ασφαλισμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Η πρόβλεψη υποχρέωσης για τον εργοδότη να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους θα προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παρά την αρχική ανακούφιση που προκάλεσε στους εργαζομένους, φαίνεται πως πρακτικά, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Ήδη, στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων οι διατάξεις των άρθρων του Ν. 4387/2016 που αφορούν την ασφάλιση των ατόμων με «μπλοκάκι» αποτελούν… σπαζοκεφαλιά. Οι απορίες είναι πολλές και εύλογες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ο όρος «διαρκής σχέση παροχής υπηρεσιών» που δεν υφίσταται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

 

  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής βεβαίωσης του ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός σταθερός στον στόχο του για συνεχή βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των υπαλλήλων, θέτει σε παραγωγική λειτουργία εντός του τρέχοντος μηνός την «Ηλεκτρονική Βεβαίωση».

Η νέα εφαρμογή σχεδιάστηκε σε συνέχεια της  «Ηλεκτρονικής Αίτησης» και συνδέεται άρρηκτα  με αυτήν διότι για αιτήματα που καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά θα εκδίδεται   με τον ίδιο τρόπο και η βεβαίωση.

Επί του παρόντος θα χορηγούνται :

     Βεβαίωση Ασφάλισης

     Απαντητικό-Πληροφοριακό Έγγραφο σε περιπτώσεις οφειλής των ασφαλισμένων, με ομοιόμορφη, ομοιογενή και συντεταγμένη αντιμετώπιση από όλα τα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ ανά την επικράτεια.

Και οι δύο προαναφερθείσες εφαρμογές, στην πλήρη λειτουργία τους, θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ταχύτερα και θα διευκολύνουν το έργο των υπαλλήλων.

 

 

  • Προαιρετικά και επ' αόριστον πλέον το Φορολογικό Πιστοποιητικό των επιχειρήσεων

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται η διαδικασία έκδοσης του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, των οποίων οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3693/2008 (Α' 174), για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2016.

Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται, πλέον, προαιρετικά για τις ως άνω εταιρείες και επιχειρήσεις, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
www.arcadianet.gr

 

 

  • ΕΣΕΕ: «Όχι» στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Μήνυμα ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά ούτε και να ενσωματωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός απηύθυνε η ΕΣΕΕ, εν όψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους. Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω».
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
www.arcadianet.gr

 


Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου το Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας δεν θα κυκλοφορεί

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη