Γιαπράκια με λάπαθο


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,όπως γνωρίζετε το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας.Ο πρώτος μήνας του φθινωπόρου,ο Σεπτέμβριος φεύγει σιγά-σιγά για να δώσει την σειρά του στον Οκτώμβριο.Παλαιότερα,αυτή την περίοδο η ύπαιθρος και τα ορεινά μέρη της Ελλάδος έσφυζαν από ζωή.Οι άντρες δούλευαν την γη μαζί με τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους.Όμως,οι γυναίκες δεν είχαν μόνο αυτό το καθήκον.Πέραν τις εργασίας είχαν να προσέχουν το σπιτικό τους και κυρίως έπρεπε να μαγειρεύουν.

Μια γνωστή και συνηθισμένη για τα παλιά χρόνια συνταγή ήταν τα γιαπράκια με λάπαθο.Πρόκειται για ένα πιάτο,το οποίο τόσο ως ονομασία αλλά και ως τρόπος παρασκευής είναι ξακουστός πέραν από την Βλαχοκερασιά Αρκαδίας και σε άλλα μέρη  της χώρας μας.

Γιαπράκια με λάπαθο

Υλικά:

1 κιλό κιμά χοιρινό

1 πρέζα κύμινο,αλάτι,κόκκινο πιπέρι,κανέλλα

1φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι

1 κρεμμύδι

Φύλλα από λάπαθο

2 αυγά για το αυγόκομμα

Μοσχοπίπερο

Κλαδιά από αμπέλι

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και ζεματάμε ελαφρά τα φύλλα λάπαθο,τα οποία αφού σουρώσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν.Παίρνουμε με κουτάλι ποσότητα από την γέμιση και τυλίγουμε τα φύλλα σαν ντολμαδάκια

Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας  τοποθετούμε τσάκνα κομμάτια κλαδιών αμπελιού και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου.Έπειτα. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα χοντρά φύλλα από λάπαθο και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.
Πιάνουμε ένα- ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τα γιαπράκια σε γύρο σφίγγοντας τα σφιχτά
     Όταν η κατσαρόλα γεμίσει λίγο πιο πάνω από την μέση , καλύπτουμε τα γιαπράκια  με ένα πιάτο ανάποδα πιέζοντας ελαφρά.Προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστέ καλά και τα βράχουμε για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.Τέλος φροντίζουμε να μείνει ζουμί για να τα αυγοκόψουμε

Πινάκιο Παραδοσιακή Ταβέρνα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη