Οι τρεις Ελληνες σύμβουλοι του Τράμπ

Μπορεί η εκλογή Τράμπ να προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία σε πολλούς, να ανατρέπει δεδομένα και σχεδιασμούς, ακόμα και για το Μέγαρο Μαξίμου, κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις.

Επειδή οι σχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ με την Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τρεις κορυφαίοι επιτελείς του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι Ελληνοαμερικάνοι και ακόμα μεγαλύτερη σημασία ότι ο ένας εξ αυτών είναι ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής.
Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ο διευθυντής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία αν και υποβαθμισμένα στην καμπάνια του Ντόναλντ Τράμπ θα έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στην προεδρία του.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γεννημένος στο Σικάγο, γόνος γονιών από τη Θεσσαλονίκη σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του DePaul και πήρε το master του στο university College του Λονδίνου.
Πριν ενταχθεί στο επιτελείο του Τράμπ, ο Παπαδόπουλος, ήταν σύμβουλος στην εκστρατεία του Μπέν Κάρλσον ο οποίος αποσύρθηκε υπέρ του Τράμπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε επαγγελματικό επίπεδο ο Παπαδόπουλος ασχολούνταν με τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο επίπεδο της διαμόρφωσης ενεργειακής συνεργασίας.
Ψηλά στην ιεραρχία της ομάδας του Ντόναλντ Τράμπ ήταν και επίσης ελληνικής καταγωγής Τζώρτζ Τζίτζικος, ο οποίος κατείχε τη θέση του λειτουργικού διευθυντή (COO) με χαρακτηριστικό μότο «παντού και πάντα».
Πρόκειται για Ελληνοαμερικάνο από τη Φλόριδα, ο οποίος είχε αναλάβει τη δημιουργία υποστηρικτικού μπλοκ από τους Ρεπουμπλικάνους ανά τη χώρα.
Η εταιρία του, η Telion, ειδικεύεται στις στρατηγικές επικοινωνίες, τη διαχείριση κρίσεων και τις πολιτικές δραστηριότητες, αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος τον συνεχάρη για τη δουλειά και δημοσίως μέσω του facebook.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τους πελάτες της Telion είναι τρεις πρώην υποψήφιοι πρόεδροι των Ρεπουμπλικάνων, ενώ είχε τις επικοινωνίες του Λευκού Οίκου επί Τζ. Ου. Μπους και το υπουργείο Οικονομικών. Η telion ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά μετά το μεγάλο ατύχημα της BP με την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού.
Ελληνικής καταγωγής είναι όμως και ο Ρέινς Πρέιμοους, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος είχε αναλάβει την ενοποίηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κάτω από τον Ντόναλντ Τράμπ, το πιο δύσκολο έργο της προεκλογικής περιόδου.
Ο Πρέιμπους θαμώνας της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά τα ελληνικά και ιδιαίτερα καλά την Αθήνα και θεωρείται ότι θα αναλάβει την προετοιμασία των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.
http://crisismonitor.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη