Όλοι μαζί οι εργάτες θα τα καταφέρουμε


Τρίπολη 24/11/2016

Αφιερωμένο στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ είναι ολόκληρο το σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» του σημερινού Ριζοσπάστη, δημοσιεύοντας αποσπάσματα ορισμένων από τις σχεδόν 80 ομιλίες αντιπροσώπων στην πλούσια και μαχητική συζήτηση που αναπτύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, στη διήμερη Συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με βάση το σύνθημα της Συνδιάσκεψης, «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής», καθώς και τα συμπεράσματα και τους στόχους που περιλάμβανε η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο επίκεντρο του προβληματισμού και της μεταφοράς πείρας από όλη τη χώρα και από σειρά κλάδων βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, το περιεχόμενο και ο τρόπος δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, ο ρόλος των κλαδικών συνδικάτων, η δουλειά των ταξικών δυνάμεων σε χώρους που κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, ενάντια στη συστηματική παρέμβαση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της μέσα στα συνδικάτα.

Ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό κομμάτι αυτής της ζωντανής συζήτησης πάνω στα παραπάνω θέματα επιχειρεί να μεταφέρει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», όπου μεταξύ αυτών και η παρακάτω ομιλία:

Όλοι μαζί οι εργάτες θα τα καταφέρουμε!

Μια ξεχωριστή στιγμή στις εργασίες της Συνδιάσκεψης ήταν η ομιλία του Αλί Μουμπάσι, μετανάστη εργάτη και μέλους του Σωματείου Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες τα καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας , ο οποίος με σπαστά Ελληνικά μετέφερε με τρόπο μεστό και παραστατικό τον αγώνα των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση»:

«Δουλεύω στην "Ανακύκλωση" στην Τρίπολη. Πριν από έναν χρόνο είπαμε στο αφεντικό να μας δώσει 751 ευρώ, μάσκα, παπούτσια, γάλα και σπίτι για να μένουμε. Το αφεντικό είπε 586 ευρώ και όχι προστασία. Εμείς κάναμε στάσεις 4ωρες για πέντε μέρες και μετά, με τη βοήθεια του Σωματείου και του ΠΑΜΕ, κάναμε 15 μέρες απεργία. Το εργοστάσιο δεν δούλευε. Τα βράδια κοιμόμασταν έξω από το εργοστάσιο μαζί με το σωματείο. Μετά από 15 μέρες απεργίας κερδίσαμε 751 ευρώ, φόρμες, παπούτσια, μάσκα και δύο σπίτια που τα πλήρωνε το αφεντικό. Ξέραμε ότι όλοι μαζί θα νικήσουμε και το σωματείο βοήθησε πολύ σε αυτό. Πριν από έναν μήνα το αφεντικό έφερε άλλα 22 άτομα για δύο βάρδιες, με 586 ευρώ και δεν τους δίνει μάσκα, φόρμα, παπούτσια και γάλα. Εμείς λέμε, μαζί, να έρθουν στο σωματείο. Αυτοί φοβούνται. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε όλοι οι εργάτες μαζί θα τα καταφέρουμε. Να γραφτούμε στο σωματείο και μαζί με το ΠΑΜΕ να παλέψουμε για καλύτερη ζωή».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη