Στηρίζουμε το αστεροσκοπείο της Ασέας ! Εργο πνοής στην Αρκαδία

telescope7a16001066


Η αστρονομία και ο τουρισμός φυσικών φαινομένων δεν είναι μια νέα ιδέα. Για αιώνες οι άνθρωποι ταξίδευαν για να επισκεφτούν τα παρατηρητήρια στο Στόουνχετζ και το Μάτσου Πίτσου και στους λόφους της Τοσκάνης για να παρατηρήσουν ό,τι είδε και ο Γαλιλαίος με ένα από τα πρώτα τηλεσκόπια στον κόσμο. Πράγματι ο ζωδιακός κύκλος και οι αστερισμοί χαρτογραφήθηκαν αρκετά πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.


galaxy-wallpapers-9


Ίσως το δέλεαρ της προσπάθειας κατανόησης ενός φαινομένου στο οποίο δεν έχουμε κανέναν έλεγχο είναι μέρος της γοητείας της αστρονομίας. Σήμερα, αυτή η περιέργεια έχει μετατραπεί σε μια μορφή τουρισμού που, αν και απευθύνεται σε λίγους, ακολουθεί γεγονότα τόσο μεγάλα, ώστε η ανθρωπότητα να μην έχει καμία επίπτωση στην ύπαρξή τους. Κι ενώ η επίδραση του τουρισμού στα εύθραυστα οικοσυστήματα της γης συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό και να εγείρει συζητήσεις, τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται ο αστροτουρισμός είναι απόλυτα ανεπηρέαστα από αυτή την δραστηριότητα (και πώς να επηρεάζονταν αφού απέχουν τρισεκατομύρια χιλιόμετρα απο έμας;) και παραμένουν αναλλοίωτα και αιώνια. Ο ακριβής χρόνος μιας έκλειψης, η το πέρασμα ενός κομήτη, οι ηλιακές εκλάμψεις και πολλά άλλα αστρονομικά φαινόμενα είναι γνωστά πολύ  νωρίτερα.


galaxy_nebula_blurring_stars_65152_3840x2400


Όσο απομακρυσμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο προσιτές και η ζήτηση για μοναδικές εμπειρίες αυξάνεται, όλο και περισσότεροι προορισμοί που προσφέρουν πρόσβαση σε φυσικά φαινόμενα θα βιώνουν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο αστροτουρισμός έχει ιδιαίτερη ποικιλία, αφού ορισμένα γεγονότα (όπως εκλείψεις, κομήτες) είναι ανεξάρτητα της επίγειας τοποθεσίας, ενώ άλλα (όπως η παρατήρηση των αντικειμένων βαθέος ουρανού), μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε κατάλληλες συνθήκες και τοποθεσία.


screenshot_asteroskopeio


Η Ασέα είναι ένα αρκαδικό χωριό σε ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 900 μ. που το καθιστά ιδανικό προορισμό για αστρονομικές παρατηρήσεις. Το 2013 μια ομάδα μηχανικών και επιστημόνων δημιούργησε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, ονομαζόμενο «Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας». Από τότε ο σύλλογος έχει οργανώσει πολλά σεμινάρια, ομιλίες και βραδιές αστρονομίας με τηλεσκόπια, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά και τον υπόλοιπο ντόπιο πληθυσμό να μάθουν Αστρονομία και Αστροφυσική και να βιώσουν τα θαύματα του νυχτερινού ουρανού.


skeletos-tomes1_orig


Προκειμένου να εμπλουτιστούν οι εκπαιδευτικές δυνατότητες του συλλόγου και να υποστηριχτεί ο αστροτουρισμός στην περιοχή, έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό σχέδιο αστεροσκοπείου με θόλο 3 μέτρων και σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε αυτό το αστεροσκοπείο σε έναν πανέμορφο λόφο δίπλα στο δημοτικό σχολείο στην Ασέα.


%cf%87%cf%89%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7_%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf





Τα αρχιτεκτονικά και ηλεκτρολογικά σχέδια του αστεροσκοπείου έχουν μελετηθεί από τους μηχανικούς τους συλλόγου οι οποίοι θα επιβλέψουν και την κατασκευή. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο της Τρίπολης παραχώρησε ομόφωνα, στο σύλλογο μας, την άδεια τοποθέτησης αστεροσκοπείου στο πανέμορφο δημοτικό άλσος, στο λόφο ακριβώς δίπλα από το δημοτικό σχολείο Ασέας. Η αφιλοκερδής και εθελοντική εργασία των διπλωματούχων μηχανικών και των μελών του συλλόγου, μείωσαν τη τιμή της κατασκευής στο 1/3 της τιμής που θα κόστιζε διαφορετικά. Η χρηματοδότηση λοιπον χρειάζεται για να καλύψει μονάχα το κόστος των υλικών, τα ημερομίσθια των εξειδικευμένων εργατών όπου αυτοί χρειάζονται (ηλεκτροσυγκολλήσεις κτλ), την αγορά τηλεσκοπίου και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τη μεταφορά.


14256463_10154385645810132_1955739471_n


Το αστεροσκοπείο μας θα λειτουργεί με ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 30 εκατοστών το οποίο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με κάμερα και υπολογιστή. Η διάμετρος του τηλεσκοπίου είναι ικανή για παρατήρηση αντικειμένων εντός και εκτός γαλαξία μας όπως πλανήτες, κομήτες, διπλά αστρικά συστήματα, νεφελώματα, ανοιχτά και σφαιρωτά αστρικά σμήνη, γαλαξίες, σμήνη γαλαξιών ενώ θα μπορούμε να κάνουμε και αστροφωτογράφηση όλων αυτών των αντικειμένων βαθέος ουρανού. Οι επισκέπτες θα μποορύν να φωτογραφίζουν τους στόχους τους και να παίρνουν μαζί τους τα δεδομένα με dvd ή να βλέπουν με τα μάτια τους μέσα από το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου, τον καταπληκτικό νυχτερινό ουρανό και τα μυστικά του.


Η Ασέα βρίσκεται ανάμεσα σε Τρίπολη και Καλαμάτα και το αστεροσκοπείο της θα είναι το μοναδικό αστεροσκοπείο στην περιοχή ανοιχτό στο κοινό. Επίσης η Ασέα κι η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι γεμάτη με αρχαιολογικούς θησαυρούς, όμορφα δάση καστανιάς και βελανιδιάς και πορείες για περιπατητές, γεγονός που μπορεί να συνδυάσει κάποιος που θέλει να επισκεφτεί την περιοχή για να απολαύσει την ηρεμία και την απομόνωση των Αρκαδικών βουνών.


Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα οτι το σχέδιο μας πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να στεφτεί με απόλυτη επιτυχία και να δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης στην περιοχή μας.

http://www.jumpstartgreece.com/el/projects/arcadian-astronomical-observatory-astro-tourism/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη