Αλέκος Αλαβάνος στο NSTv : ''Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας είναι ο Μαρκεζίνης των ημερών μας''

                 
Γράφει η Δήμητρα Σέκη,
Η Λαϊκή Ενότητα διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, με βασικούς ομιλητές τους Αλέκο Αλαβάνο,Στάθη Κουβελάκη και Γιάννη Τόλιο. Έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα: «γιατί έξω από την Ευρωζώνη;  γιατί εθνικό νόμισμα;  γιατί εθνικοποίηση των τραπεζών;  γιατί διαγραφή χρέους;». Η κάμερα του διαδικτυακού media οργανισμού της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr ήταν εκεί, για να καλύψει την εκδήλωση.
Ο Αλέκος Αλαβάνος, πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος του Σχεδίου Β’, συμφώνησε στο ότι το σχέδιο Β’ τρομάζει τους πολίτες σε ένα βαθμό, λόγω έλλειψης ενημέρωσης. «η αλήθεια είναι ότι απελευθερώνεται όλο και περισσότερος κόσμος και το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχει ένας φόβος. Άλλος σκέφτεται τις καταθέσεις του, άλλος σκέφτεται ότι υπάρχει και χειρότερο κακό. Πιστεύω ότι στηρίζεται σε μη θεμελιωμένες απόψεις και έχει επιβληθεί και από τη δουλειά των κεντρικών ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

«Η εμπειρία όλων των χωρών που έχουν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση με την Ελλάδα είναι να κάνουν τολμηρά βήματα,  προκειμένου να ανέβει η αγοραστική δύναμη του κόσμου, να υπάρξει ένας παραγωγικός σχεδιασμός και να τεθεί σε κίνηση αυτός ο σχεδιασμός.  Με αυτήν την έννοια, πραγματικά τα μηνύματα των καιρών είναι ελπιδοφόρα», συμπλήρωσε ο  εκπρόσωπος του Σχεδίου Β’.
«Νομίζω ότι ο μόνος ανασχηματισμός που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το λαό, που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να παραιτηθούν όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υφυπουργό», κατέληξε ο κ. Αλαβάνος δηλώνοντας παράλληλα στο 50ο  λεπτό της ομιλίας πως «κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας είναι ο Μαρκεζίνης των ημερών μας.
Ο Γιάννης Τόλιος, Διδάκτωρ Οικονομικών και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, δήλωσε ότι  το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος είναι τα δύο πολύ σημαντικά και καυτά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. «Αυτά τα δυο ζητήματα πρέπει να τα δούμε σε σχέση με τα μνημόνια. Τα μνημόνια δεν ήρθαν από μόνα τους και από τον ουρανό, αλλά ήρθαν γιατί τα επέβαλλαν οι κυρίαρχοι της Ευρωζώνης. Άρα, έχει άμεση σχέση και με το εθνικό νόμισμα».
«Η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, παρά πρέπει να υπάρξει η αναστολή πληρωμών. Εάν υπάρξει αναστολή πληρωμών που είναι περίπου 15 δις κάθε χρόνο, ούτε δανεικά θέλουμε ούτε τίποτα και να καθίσουμε τότε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να το δούμε, αλλά από θέση ισχύος. Δεν γίνεται διαφορετικά», τόνισε ο κ. Τόλιος.
Σχετικά με τα ιδιωτικά χρέη και τις τράπεζες,ο  Διδάκτωρ Οικονομικών επισήμανε ότι  οι τράπεζες πρέπει να περάσουν από δημόσιο έλεγχο. «Εδώ είδαμε το φοβερό γεγονός που 40 δις πλήρωσε ο ελληνικός λαός, για να κάνει ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, δηλαδή για τη σωτηρία των τραπεζών, και οι τράπεζες τώρα είναι σε ξένα χέρια και ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός πληρώνει και ούτε ρευστότητα στην οικονομία υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «άρα πρέπει να υπάρξει μια διαγραφή χρεών σε λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν και από ‘κει  και ύστερα να δούμε μια ενδιάμεση κατάσταση, μερική διαγραφή ή ρύθμιση χρεών σε εκείνους που έχουν ενδιάμεσο εισόδημα και όσοι είναι σε μια θέση που μπορούν, αυτοί φυσικά να πληρώσουν».
 Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «Πάνω από όλα είμαστε κατά οποιασδήποτε ιδέας αφαίρεσης πρώτης κατοικίας. Η πρώτη κατοικία προστατεύεται και από το Σύνταγμα και είναι αδιαμφησβήτητο δικαίωμα και σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, στο μέτρο του δυνατού, να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».
«Υπάρχει όμως το εμπόδιο των δεσμεύσεων από το μνημόνιο και εν γένει από την ευρωζώνη. Άρα απαραίτητο βήμα πρέπει να είναι και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, δηλαδή αποδέσμευση από την ευρωζώνη».
 Τέλος δήλωσε πως «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα διευκολύνει την εφαρμογή μιας φιλολαικής πολιτικής εξόδου από την κρίση, ώστε να στηρίξει το λαικό εισόδημα, να τονωθεί η αγορά, η παραγωγή, να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία, να γίνει αναστολή πληρωμών του χρέους, να εφαρμοστεί σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των λαικών νοικοκυριών και να προχωρήσει σε έναν παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επιτέλους να σταματήσει αυτή η ροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό που είναι απώλεια πολύτιμου αίματος και πολλά άλλα που νομίζω οτι μπορούν να γίνουν.
Αυτά θέλουν όμως μια κυβέρνηση που να υπερασπίζεται αυτά τα λαικά συμφέροντα. Για αυτό η Λαική Ενοτητα καλεί σε ένα μεγάλο μέτωπο όσες δυνάμεις είναι αντίθετες στα μνημόνια, σε ένα ευρύτερο αριστερό αντιμνημονιακό πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο για να μπορέσει να δώσει ελπίδα και προοπτική σε αυτή τη χώρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή και ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα ανοίξει αυτό το δρόμο της ελπιδοφόρας προοπτικής».
 

http://nstv.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη