Χρ. Κιντής: δυσαρέσκεια να αποκαλείται ο Νέγρος του Μοριά

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη ράπερ που φέρει το ψευδώνυμο “Νέγρος του Μοριά ’’ θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου για το γεγονός πως υπάρχει καλλιτέχνης που αποκαλεί με τον τρόπο αυτό τον εαυτό του. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να ξεκαθαρίσω και προκειμένου να αποφύγω τυχόν παρερμηνείες πως δε εστιάζω στο χρώμα ή στη φυλή προέλευσης του τραγουδοποιού αλλά στο ότι κάποιος φέρεται να επιδιώκει τη διαφημιστική προβολή και ενδεχομένως το δυνητικό εμπορικό κέρδος συνδέοντας την καλλιτεχνική προσωπικότητά του με μια ιστορική μορφή της Ελληνικής επανάστασης που για εμάς τους Πελοποννησίους αλλά και για όλους του Έλληνες είναι μορφή ηρωική και άκρως εμβληματική. 
Στη συνέντευξή του, χαρακτηριστικά αναφέρει «…. Τότε είπα ότι είμαι ο Νέγρος του Μοριά και δεν το 'χω αλλάξει από τότε. Έχει ιστορία αυτό το ψευδώνυμο. Η ιδέα με τον Κολοκοτρώνη υπήρχε από την τρίτη δημοτικού, από τότε μου άρεσε ο Κολοκοτρώνης. Συνδέεται άμεσα με τον Γέρο του Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης είναι η «μάνα» του Νέγρου του Μοριά. Όπως λένε ότι ο Γέρος του Μοριά είναι η «μάνα» της επανάστασης του 21.» (http://www.oneman.gr/pop-code/t/mousiki/interviews/negros-toy-moria-prepei-na-xoyme-mpesa-kai-na-maste-kala-paidia.4442815.html).
Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω θα πρέπει να τονιστεί πως ο Αρχιστράτηγος των Ελλήνων και ένας εκ των βασικών πρωτεργατών για την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τον τούρκικο ζυγό ήταν ο πατέρας και όχι η μάνα της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Κλείνοντας θα ήθελα να στηλιτεύσω αλλά και σφόδρα να επικρίνω κινήσεις και πρωτοβουλίες εμπορευματοποίησης – από όπου και από όποιον/α και αν προέρχονται- με την υιοθέτηση τίτλων ή ψευδωνύμων που παραπέμπουν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φρονώ πως ο κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως ο Νέγρος του Μοριά είναι ένα διαφημιστικό τρικ όπου υποσυνείδητα αποσκοπεί να συνδυαστεί – ταυτιστεί με το Γέρο του Μοριά έτσι ώστε κάποιοι να τύχουν αναγνωρισιμότητας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη