Στοιχεία με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ποσους έχουν δεχθεί επίσημα;




Το 2015 συμφωνήθηκε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν με τη μεταφορά των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι σήμερα ελάχιστους πρόσφυγες έχουν δεχθεί οι χώρες.
Αν δείτε τα στοιχεία στον πίνακα άλλες χώρες δεν έχουν πάρει ούτε έναν!!!!


Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου


Μέχρι στιγμής, μόνο η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο και αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, έχουν προχωρήσει σε περιορισμένο αριθμό μετεγκαταστάσεων. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις μετεγκαταστάσεις, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.


Ιστορικό


Σύμφωνα με δύο αποφάσεις έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 160.000 αιτούντες άσυλο (οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα) θα πρέπει να μεταφερθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.







Οι χιλιάδες μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν την Ευρώπη, έχει κλονίσει τον πυρήνα της ΕΕ. Με την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι οι πρώτες χώρες εισόδου να έχουν δεχτεί χιλιάδες κύματα προσφύγων, η μετεγκατάσταση είναι το μόνο εργαλείο για την αποσυμφόρηση αυτών των δύο χωρών.
Πριν τη λήξη της προθεσμίας για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ στις 16 Μαΐου, τις εθνικές κυβερνήσεις  για ασυνέπεια στις δεσμεύσεις τους.

Στο πλαίσιο της αύξησης των θαλάσσιων αφίξεων το καλοκαίρι του 2015, η ΕΕ ενέκρινε δύο επείγοντα μέτρα για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία. Μέχρι τις 11 Μαΐου, μόλις 18.418 άτομα είχαν μεταφερθεί σε άλλες χώρες και για αυτό οι ευρωβουλευτές άσκησαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις των κ-μ, κατηγορώντας τους για ολιγωρία στην τήρηση των δεσμεύσεων που οι ίδιες είχαν λάβει.

Ο Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία), τόνισε ότι η απουσία του Συμβουλίου από τη συζήτηση αποτελεί «ντροπή» και πρόσθεσε ότι: «ποτέ δεν ήμουν υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε δει ότι το εθελοντικό σύστημα δε λειτουργεί».

Η Helga Stevens (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), είπε ότι είναι άδικο να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης: «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν καταφέρνουν να οργανώσουν την εισροή προσφύγων». Επίσης, σημείωσε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες του Δουβλίνου, που καθορίζουν ποια είναι η υπεύθυνη χώρα για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

“Σκανδαλώδης έλλειψη πολιτικής βούλησης”
«Δεν είναι ζήτημα ικανότητας αλλά θέλησης. Είναι καιρός τα κ-μ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε η Angelika Mlinar (Φιλελεύθεροι, Αυστρία). Επίσης, σύγκρινε τις προσπάθειες της ΕΕ με αυτές των χωρών όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Cécile Kyenge (Σοσιαλιστές, Ιταλία) επεσήμανε ότι μόνο δύο κράτη μέλη (η Μάλτα και η Φινλανδία), βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και ρώτησε τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τι θα συμβεί μετά την προθεσμία του Σεπτεμβρίου. Εκείνος της απάντησε ότι εάν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν σύντομα τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που δέχονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των συγκεκριμένων κρατών µελών.

Η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών που δεν πληρούν τις δεσμεύσεις τους: «Δεν αφορά την ικανότητα, είναι ξεκάθαρα σκανδαλώδης έλλειψη πολιτικής βούλησης. Μιλάμε για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις και για τα ασυνόδευτα παιδιά που μένουν μόνα σε υπερπλήρεις καταυλισμούς". Πέρυσι, 63.300 ασυνόδευτα παιδιά υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία στην ΕΕ.

“Η μετεγκατάσταση από μόνη της δεν αρκεί”
Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η μετεγκατάσταση από μόνη της σαν μέτρο δεν θα λύσει την κρίση του προσφυγικού στην Ευρώπη. Η Ska Keller είπε ότι «ένα καλό σύστημα Δουβλίνου, απαιτεί κοινούς κανόνες και κοινές νομικές οδούς», ενώ η Cécile Kyenge δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα επιτρέπει τους ασφαλείς και νόμιμους διαύλους μετανάστευσης καθώς και πολιτικές ενσωμάτωσης στις χώρες υποδοχής».

Η Barbara Spinelli (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ένωσε τη φωνή της με εκείνους που ζητούν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Σε ότι αφορά την Ιταλία  το 2015 και το 2016 πραγματοποιήθηκαν 3.936 μετεγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια περισσότεροι άνθρωποι επιστράφηκαν στην Ιταλία από ότι μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη μέλη».

"Κοινό ηθικό και πολιτικό μας καθήκον"
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε τα σχόλια των ευρωβουλευτών  σχετικά με την ανάγκη για αλληλεγγύη: "Η μετεγκατάσταση συχνά περιορίζεται στους αριθμούς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία. Είναι ηθικό και πολιτικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουν αυτή την προστασία το συντομότερο δυνατό και με ένα τρόπο που η Ευρώπη θα μπορεί να διαχειριστεί».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη