Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας και ο γενικός σκοπός λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού

idb-2017-logo-en2
Ως βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα νοείται η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προελεύσεως, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Βιοποικιλότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τον πλούτο του φυσικού κόσμου, την ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών: πλούτος ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την εξάλειψη της φτώχειας.
Για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Ο φετινός εορτασμός με θέμα «Βιοποικιλότητα και Βιώσιμος Τουρισμός»[1] αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημαντική συμβολή του βιώσιμου τουρισμού τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η ποικιλομορφία σε είδη, οικοσυστήματα και τοπία προσελκύει τον τουρισμό και προάγει την οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για πολλές πτυχές του τουρισμού. Με τη σειρά του, ένας καλά οργανωμένος τουριστικός τομέας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των απειλών για βασικούς πληθυσμούς άγριας πανίδας και να διατηρήσει ή να αυξήσει τη βιοποικιλότητα μέσω των εσόδων από τον τουρισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για την προώθηση της θετικής συμβολής του τουρισμού στην ευαισθητοποίηση για τη βιοποικιλότητα, στις προστατευόμενες περιοχές, στην αποκατάσταση των οικοτόπων, στην εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και στην κινητοποίηση πόρων.
Δεδομένου ότι η αποτελεσματική προστασία επιτυγχάνεται μόνο με την αρμονική συνύπαρξη του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, γενικός σκοπός του Φορέα Διαχείρισης είναι η ανάσχεση της απώλειας και υποβάθμισης της βιοποικιλότητας της περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, με την επίτευξη μιας ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των ειδών και οικοτόπων με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς και των αξιόλογων τοπίων. Ειδικότερα, μέσω των πολυποίκιλων δράσεων του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του μοναδικού, για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματός της καθώς επίσης και η εξισορρόπηση των σχέσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής παγκόσμιας ημέρας, τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, πραγματοποίησαν επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Δημοτικό Σχολείο Πελετών Αρκαδίας. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ποικιλία των μορφών της ζωής που συνθέτουν την προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα – Μουστού, μια περιοχή με μοναδική χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και βλάστησης με περισσότερους από 20 τύπους οικοτόπων Ευρωπαϊκής σημασίας και Ελληνικού ενδιαφέροντος.
[1] Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας επιλέχθηκε για να συμπέσει με την ανακήρυξη του 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου (Βιώσιμης) Τουριστικής Ανάπτυξης, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη