«Σαν τον παλιό καλό καιρό..αλέσαμε, πλύναμε & υφάναμε στον αργαλειό»


«Σαν τον παλιό καλό καιρό..αλέσαμε, πλύναμε & υφάναμε στον αργαλειό»
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017.

Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας, ως συνεργαζόμενος  φορέας με το Πολιτιστικό  Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, συμμετείχε την 13η & 14η Μαΐου 2017 στις εκδηλώσεις του Υπαιθρίου Μουσείου Υδροκίνησης στη Δημητσάνα για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017. Φίλοι & εκπρόσωποι του Μ.Λ.Π.Δ.Α επισκέφτηκαν την Κυριακή 14 Μαΐου το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν παραδοσιακά δρώμενα ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος .
«Με τη δύναμη του νερού» αναβίωσαν οι παραδοσιακές διαδικασίες της ύφανσης στον αργαλειό, του πλυσίματος των υφαντών στη νεροτριβή, του αλέσματος σιταριού στον νερόμυλο, πλαισιωμένες από όμορφα τραγούδια και χορούς μελών του Αγροτουριστικού Πολιτιστικού  Συλλόγου Γυναικών Δημητσάνας  & της Χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.
Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στο «λάκο», όπως παλιά, για να μάθουν τα μυστικά της υφαντικής τέχνης υπό την καθοδήγηση της  κ. Ευγενίας Αγράφα & της κ. Βούλας Κάλα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με υπαίθριο, γευστικό, χωριάτικο κολατσιό & γλέντι.
Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου Κυνουρίας  για την παραχώρηση του αργαλειού στο Μ.Λ.Π.Δ.Α και το
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα για την εξαιρετική φιλοξενία. Επιπλέον ευχαριστούμε την τοπική διαχειρίστρια κ. Ήρα Παπαδοπούλου για την θερμή υποδοχή και τη συνεργασία καθώς επίσης τους εθελοντές & τους φίλους του Μουσείου Δάρα για τη συμμετοχή.


Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος -Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: museum.folkculture.dara@gmail.com
https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου