Θέμα ημερών η ολοκλήρωση εκτιμήσεων για τη θεομηνία της 11ης Ιουνίου στην Αρκαδία

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία  για τις εκτιμήσεις στον ΕΛΓΑ στην Αρκαδία, για τη θεομηνία, που έπληξε την 11η Ιουνίου 2017, την περιοχή,  σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σ ΄επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Ειδικότερα ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΔΗΣΥ, κ.Κωνσταντινόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις των αγροτών στο Αλεποχώρι, τα Πηγαδάκια, τα Βούρβουρα και τη Βλαχοκερασιά του δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη σποροπαραγωγή πατάτας, τα οπωροκηπευτικά και τα κτηνοτροφικά φυτά (βρώμη, βίκος, κριθάρι). Ο ίδιος σημείωσε πως η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, οι  παραγωγοί είναι σε δεινή κατάσταση και χρωστούν χρήματα σε γεωπόνους και ενώσεις και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ζήτησε χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ.Αποστόλου παραδέχτηκε πως υπήρξαν μεγάλες καταστροφές με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε πως έχουν γίνει οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, που θα ολοκληρωθούν οπωσδήποτε πριν την 26η Ιουνίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι καλλιέργειες κάστανου, που επλήγησαν δεν μπορούν να καλυφθούν, λόγω του κανονισμού.
Σε ό, τι αφορά στις καταστροφές του Μαΐου του 2017 τόνισε πως δεν διαπιστώθηκαν ζημιές, που να ξεπερνούν το 30%, όπως προβλέπεται και τόνισε ότι έχουν γίνει πληρωμές για το 2016, εξαιτίας των καταστροφών στην Αρκαδία, της τάξης των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δυο άνδρες άφησαν να εννοηθεί, εκτός του ζητήματος των αποζημιώσεων από τη θεομηνία, πως θα επανεξετάσουν από κοινού και το ζήτημα της σφήκας της καστανιάς, που απασχολεί έντονα τους καστανοπαραγωγούς της Αρκαδίας, καθώς είχε εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα το πιο ζημιογόνο, όπως θεωρείται έντομο Dryocosmus kyriphilus (σφήκα της καστανιάς).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Υ.Χ.», από το υπουργείο Εργασίας, δια του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, εξετάζεται το ζήτημα όσοι επλήγησαν από καταστροφές, να δίνουν το κατώτερο των ασφαλιστικών εισφορών.
http://www.ypaithros.gr/


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη