Εντοπίστηκε στην Αρκαδία το καταστροφικό έντομο «σφήκα της καστανιάς» – Απαιτείται εγρήγορση των παραγωγών

Εντοπίστηκε στην Αρκαδία το καταστροφικό έντομο «σφήκα της καστανιάς» – Απαιτείται εγρήγορση των παραγωγών (ph)
Η σφήκα της καστανιάς, που θεωρείται παγκοσμίως το πιο ζημιογόνο έντομο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και η τοπική ΔΑΟΚ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς στα προσβεβλημένα δέντρα μειώνεται η παραγωγή των κάστανων από 60-85%, μειώνεται η ανάπτυξη των δέντρων και τελικά τα δέντρα εξασθενούν.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει εγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο για τον συγκεκριμένο εχθρό. Η μόνη αντιμετώπιση είναι το κόψιμο και η καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο του εντόμου».
Γι’ αυτό οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσουν μακροσκοπικούς ελέγχους στα δέντρα τους, όπως και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως οι κηκίδες. Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε νέες περιοχές να μην γίνεται μεταφορά προσβεβλημένων κλαδιών, βλαστών και νεαρών φυτών.
Όπως αναφέρεται, το έντομο Dryocosmus kuriphilus προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς. Οι κηκίδες εμφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο, αρχικά έχουν χρώμα κόκκινο που στη συνέχεια γίνεται πράσινο. Μέσα στις κηκίδες τα θηλυκά έντομα έχουν εναποθέσει τα αυγά τους. Μετά από 30-40 ημέρες από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες που παραμένουν μέσα στις κηκίδες. Οι προνύμφες είναι λευκές, άποδες, με μήκος 2,5 χιλιοστά. Σε διάστημα 20-30 ημερών οι προνύμφες μετατρέπονται αρχικά σε λευκές και στη συνέχεια σε μαύρες νύμφες. Από τις κηκίδες εξέρχεται τελικά το έντομο, το οποίο θα ζήσει περίπου 10 ημέρες εναποθέτοντας 100-150 νέα αυγά.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074), στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Άστρους (τηλ. 2755022283) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου (τηλ. 2757022212).
e-gi

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη