Σύσκεψη σχετικά με την εμφάνιση του ιού Δυτικού Νείλου



Σύσκεψη σχετικά με την εμφάνιση του ιού Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 υπό την προεδρία της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κας Ελένης Παναγιωτοπούλου. 
Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνδράμει τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που εκτελούσαν αυτοτελώς οι δήμοι Άργους και Ναυπλίου. 
Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία αποδέχτηκαν οι δυο Δήμοι, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος Πελοπόννησος ΑΕ, έχοντας την επιστημονική επάρκεια, την τεχνογνωσία και τα μέσα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, ανέλαβε τις σχετικές δράσεις.
Ειδικά, σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, η Περιφέρεια υλοποίησε και υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα ψεκασμών τόσο στις περιοχές αναφοράς, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των δυο Δήμων. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων στις οικίες τους, σε συνεργασία με  τους  τοπικούς προέδρους, για την πληροφόρηση του κοινού και τα μετρά προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν. Υλοποιούνται επίσης εκτεταμένες δράσεις για την επιτήρηση εντόμων και πτηνών, όπως παγιδοθεσία για έντομα διαβιβαστές του ιού και για άγρια κυρίως πτηνά, προκειμένου να καταγραφεί η δραστηριότητα του ιού, σε συνεργασία με επίσημους φορείς και πανεπιστημιακά  εργαστήρια. 
Στην σύσκεψη επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας και τις  διοικήσεις των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός συντονισμένων δράσεων. Έως σήμερα έχουν καταγράφει εννέα επίσημα περιστατικά νόσησης από ιό Δυτικού Νείλου όμως το φαινόμενο είναι εν εξελίξει και είναι πιθανή η εμφάνιση νέων περιστατικών στο εγγύς χρονικό  διάστημα, πράγμα που εξηγείται  από την επιδημιολογία της νόσου και δεν δικαιολογεί φαινόμενα πανικού.  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  θα συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την προστασία των πολιτών  και της τοπικής κοινωνίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ε.  Παναγιωτοπούλου, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Άργους κα Α. Φλώκου, ο
Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ναυπλίου κ. Γ. Φαράντος, η Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κα Δ. Στεφανοπούλου, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου  κ. Β. Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Χ. Μπιλίνης, οι νοσηλεύτριες κυρίες Β. Γιάννου και Π. Κωτσιοπούλου, εκπροσωπώντας τα τμήματα Λοιμώξεων των δυο νοσοκομείων και ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, επιστημονικός εκπρόσωπος του φορέα υλοποίησης Πελοπόννησος ΑΕ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη