Σε πύρινο κλοιό όλη η Ελλάδα-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική Μάνη

Σε πύρινο κλοιό από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται όλη η Ελλάδα.Ο Αφρικανικός καύσωνας που σάρωσε την χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχε Ως αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών εστιών φωτιάς σε διάφορα  μέρη της χώρας.Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν εκδηλωθεί φωτιές στον Μανέθωνα στην Κεφαλονιά στη Φθιώτιδα Κόρινθο αλλά και στην Μάνη.

Σε πύρινο κλοιό η Ανατολική Μάνη


Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Μάνη από το Σάββατο.Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων φωτιά εκδηλώθηκε στη Κοτρώνα το πρωί του Σαββάτου ενώ γρήγορα κατάφεραν οι πυροσβεστών έθεσε υπό έλεγχο.Ωστόσο Μετά τις 13:00 της ίδιας ημέρας αναζωπυρώθηκε η εστία στην περιοχή.Παράλληλα,εστίες σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Α.Μάνης και ειδικότερα στο χωριό Σκουτάρι και τον οικισμό Παρασυρό.Η αιτία αναζωπύρωσης στην εστία. Της Κοτρώνας δεν έχει ακόμα εντοπισθεί.Ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν ότι πιθανόν οφείλεται σε βλάβη στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.Σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε κοτρώνα και Σκούταρι Λακωνίας.
"Προσπαθούμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο"τόνισε ο υποστράτηγος πυροσβεστικής υπηρεσίας Βασίλης Ματθαιόπουλος.Μεταξύ άλλων ανέφερε στις δηλώσεις του ότι γίνεται υπερπόντια προσπάθεια ελέγχου των πυρήνων εστιών από πυροσβέστες με την αξιοποίηση οχήματωνης πυροσβεστικής υπηρεσίας,αεροπλανοφόρων και την εθελοντικών ομάδων.


Δηλώσεις της Αντιπεριφερείαρχης,κας Αδαμαντίας Τζανατέα«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα,Δευτέρα 3 Ιουλίου, Κίνδυνο αντιμετωπίζουν. Κίνδυνο πυρκαγιάς οι ακόλουθες περιοχές:

Πηγή:ert.gr/amna.gr/thepressroom.gr

Άρθρο:Γιώργος Μητρόπουλος


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου