Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη


Άφησε την τελευταία της πνοή ξαφνικά σήμερα το μεσημέρι το "τρελό κορίτσι" του ελληνικού κινηματογράφου.




Η Ζωή Λάσκαρη μία από τις πιο λαμπερές ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, πέθανε σε ηλικία 73 ετών. 
Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με τον «Κατήφορο» (1961) του Γιάννη Δαλιανίδη και συνεργάστηκε με αγαπημένους ηθοποιούς όπως οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Νίκος Κούρκουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης κ.α.
Μερικές από τις διασημότερες επιτυχίες της αποτέλεσαν τα «Στεφανία», «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Κορίτσια για Φίλημα» και πολλές άλλες, ενώ η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο «Republic» του Δημήτρη Τζέτζα


Λίγα λόγια για την ζωή της ηθοποιού

 Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου το 1944 στη Θεσσαλονίκη.
Η αγαπημένη ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη (όμοιο με της ξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας). Κατά τη δεκαετία του ’60 θεωρούνταν μία από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.
Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί.
Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία – Ελένη. Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο είχε αποκτήσει άλλη μία κόρη, τη Μάρθα.

Η συμμετοχή της Ζωής Λάσκαρη στο 20ο Φεστιβάλ Καννών


«Οι θαλασσιές οι χάντρες»  το 1967 έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και η Φίνος Φίλμ με την ελπίδα να κερδίσει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας συμμετείχε στο 20ο Φεστιβάλ Καννών, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου στις Κάννες.

Ως εκπρόσωπος της ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό ήταν η Ζωή Λάσκαρη, η οποία προκάλεσε αίσθηση με την ομορφιά της και την.εμφάνιση της.Η εμφάνιση της Ελληνίδας καλλονήςμε ένα άκρως αποκαλυπτικό για την εποχή φόρεμα προκάλεσε τα έντονα σχόλια των δημοσιογράφων.Κάποιοι Γάλλοι κριτικοί ανέφεραν το όλο εγχείρημα ως μια προκλητική ενέργεια από την πλευρά της χώρας μας.Ωστόσο δεν έλειψαν και εκείνοι που θαύμασαν και εξύμνησαν την ηθοποιό.καθώς εμφανίζεται με ένα πολύ αποκαλυπτικό φόρεμα.
Η άκρως αποκαλυπτική εμφάνιση της ηθοποιού στο 20ο Φεστιβάλ Καννώνλ




Πρέπει να τονίσουμε ότι η ταινία δεν συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του θεσμού μιας και σύμφωνα με τον κανονισμό των Καννών απαγορευόταν η συμμετοχή και η διεκδίκηση επάθλων από ταινίες του δεν ομιλούσαν την διεθνώς καθιερωμένη αγγλική γλώσσα.Ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να διατυοώσεις πως  ήταν μια σημαντική στιγμή στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου το να βλέπει κανείς πλαϊ σε μεγάλα διεθνή έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως την ταινία του Αντονιόνι Blow up ή του Φράνσις Φροντ Κόπολα "Τώρα που έγινες άντρας" να προβάλλονται τα δημιουργήματα Ελλήνων σκηνοθετών.




Μαζί με την απώλεια της χάθηκε και μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, αφηνοντάς μας "φτωχούς" σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο σε πνευματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Γιώργος Μητρόπουλος

Πηγή:giampes.blogspot.gr/mixanitouxronou.gr/cinemamagazine

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη