Οι πολίτες της Αρκαδίας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας




Για την άδικη αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, καθώς και των όμορων Δήμων των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων όσον αφορά στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Ιστορικό:
Την παραμονή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις, κατατέθηκε από τον Υπουργό κ.Γ.Σταθάκη τροπολογία, η οποία προέβλεπε τη μείωση της τιμής του οικιακού ρεύματος για τους καταναλωτές ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών), καθώς επίσης και του Δήμου Μεγαλόπολης. 
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή αυτή η κυβερνητική πρόταση, και με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αρκαδίας κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), κινητοποιήθηκαν για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που εισήγαγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατέθεσαν άμεσα σχετική τροπολογία (βλ.συνημμένα), η οποία απορρίφθηκε από τον Υπουργό με τυπικά προσχήματα, αλλά στην πραγματικότητα λόγω αντίθετης πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση. 
Τονίστηκε, με αιχμηρές παρεμβάσεις στον τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο άδικος χαρακτήρας της ρύθμισης, καθώς επίσης και χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μία τέτοια διάκριση σε βάρος των κατοίκων της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου: δεν είναι δυνατόν δηλαδή, από τη μία πλευρά, να ενισχύονται όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας (ακόμη και όταν μόνο δύο Περιφερειακές Ενότητες, η Κοζάνη και η Φλώρινα είναι «ενεργειακοί νομοί», ενώ οι άλλες δύο Π.Ε. δεν είναι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος), και από την καθαρά ενεργειακή Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, να ενισχύονται μόνο οι οικιακοί καταναλωτές του Δήμου Μεγαλόπολης, οι οποίοι βέβαια είναι οι πρώτοι που πρέπει να ωφεληθούν. 

Παρέμβαση Οδ.Κωνσταντινόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Οι πολίτες της Αρκαδίας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας: φέρνετε έκπτωση στα οικιακά τιμολόγια για όλους τους καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και για Δήμους που είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές των μονάδων παραγωγής ενέργειας – και σωστά, λέμε εμείς, γιατί είναι πολύ πιθανόν να υφίστανται περιβαλλοντικές επιπτώσεις – όμως στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου υπάρχουν μεγάλες λιγνιτικές μονάδες, φέρνετε έκπτωση μόνο για τους κατοίκους του συγκεκριμένου Δήμου. Μιλάμε, δηλαδή, ξεκάθαρα, για δύο κατηγορίες πολιτών. 
»Κύριε Υπουργέ, είναι δικαίωμά σας, αλλά να ξέρετε ότι θα κριθείτε πάρα πολύ αυστηρά, και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του γι’αυτό που γίνεται σήμερα. 
»Εμείς καταθέτουμε μία τροπολογία, όχι στη δική σας λογική, να κάνουμε “δώρο”, για να είναι και οι τέσσερις νομοί. Εμείς καταθέτουμε μία δίκαιη πρόταση, να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση οι οικιακοί καταναλωτές όλης της Π.Ε. Αρκαδίας, καθώς και οι όμοροι Δήμοι των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων. 
»Σας καλούμε να αποδεχθείτε την πρότασή μας, γιατί είναι δίκαιη. Δεν σας ζητάμε ρουσφέτι για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Σας ζητάμε δικαιοσύνη. Όμως δικαιοσύνη δεν υπάρχει: πουλάτε δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη και καμία στην Κοζάνη. Θυμίζω πως σε κανέναν σχεδιασμό προηγούμενης Κυβέρνησης δεν υπήρχε πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης. 
»Καταλαβαίνω από την απάντησή σας πως δεν θα κάνετε πίσω. Μακάρι να υποχωρήσετε βέβαια, γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Αρκαδίας. Περιμένω και από τη ΝΔ και από τα άλλα κόμματα να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας, να μην αδικηθούν και άλλο οι πολίτες της Αρκαδίας.».
Απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Γ.Σταθάκη:
«Η Δυτική Μακεδονία, πέρα από το ότι έχει στη συντριπτική της πλειοψηφία βαριά λιγνιτική παραγωγή, εν συνόλω ως Περιφέρεια στερείται πόρους συνοχής για πάρα - πάρα πολλά χρόνια λόγω του κατά κεφαλήν ΑΕΠ». Άρα, ο κ.Σταθάκης, ενώ παραδέχεται πως οι κάτοικοι της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου έχουν το μικρότερο εισόδημα, ταυτόχρονα τους αποκλείει εν συνόλω – εκτός από το Δήμο Μεγαλόπολης – από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο ακόλουθος συγκριτικός πίνακας του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια και Νομό:



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη