Ενημέρωση Περιφέρειας για τη σφήκα της καστανιάς



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, πραγματοποίησαν εξαπόλυση του εντόμου Torymus sinensis σε καστανεώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η εξαπόλυση του εντόμου πραγματοποιήθηκε από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Μαΐου 2018. Συνολικά εξαπολύθηκαν 12.000 έντομα σε 60 διαφορετικές θέσεις, προσβεβλημένων περιοχών από σφήκα της καστανιάς, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Το έντομο το οποίο εξαπολύθηκε είναι παρασιτοειδές της σφήκας της καστανιάς. Τα θηλυκά άτομα θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στις κηκίδες που έχει δημιουργήσει η σφήκα και θα καταστρέψουν τις προνύμφες της.
Στόχος για το 2018 είναι να εγκατασταθεί το έντομο στην περιοχή μας και να πολλαπλασιαστεί. Το 2019 θα υπάρχουν περισσότερες κηκίδες στα δέντρα των καστανεώνων από ότι φέτος. Από το 2020 και μετά θα αρχίσει ορατά η μείωση του αριθμού των κηκίδων στα δέντρα.
Ενημερώνουμε τους παραγωγούς να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου. Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και τον επόμενο χρόνο, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη