Ο Γιώργος Παπαηλιού στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τον "Κλεισθένη Ι"




Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού
κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση «από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη» (16.5.2018), μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :
1) Η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού τον «Κλεισθένη Ι» θα ακολουθήσει ο «Κλεισθένης ΙΙ».
Οι ρυθμίσεις του τεθέντος σε διαβούλευση νομοσχεδίου βασίζονται στις αρχές της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της συμμετοχής.
2) α) Σημαντική είναι η ρύθμιση για την κατηγοριοποίηση των δήμων, βάσει του πληθυσμού, των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, του βαθμού αστικοποίησης, των βασικών χαρακτηριστικών της οικονομικής δραστηριότητάς τους, της θέσης τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας κλπ
β) Εκ των πραγμάτων, αφού σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αλλαγών του «χωροταξικού» των δημων, η κατηγοριοποίηση στηρίζεται στους υπάρχοντες δήμους που συγκροτούν συγκεκριμένες γεωγραφικές-χωροταξικές ενότητες, που πολλές φορές δεν είναι ορθολογικές. Δήμοι, όπως ο Δήμος Τρίπολης, περιλαμβάνουν τον αστικό ιστό αλλά και σημαντικές αγροτικές περιοχές. Δηλαδή, δεν υπάρχει ομοιογένεια από πλευράς οικονομικών δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αν αυτοί οι δήμοι, όπως εν προκειμένω ο Δήμος Τρίπολης, υπαχθούν στην κατηγορία των «μεσαίων ηπειρωτικών δήμων και πρωτευουσών νομών», οι αγροτικές περιοχές τους θα αδικηθούν, όπως αδικούνται και σήμερα.
γ) Ίσως θα έπρεπε να προστεθεί και μία άλλη κατηγορία στους «μικρούς ηπειρωτικούς και μικρούς ορεινούς» δήμους, έτσι ώστε οι δήμοι με πληθυσμό
κάτω των πέντε χιλιάδων ή και λιγότερων κατοίκων να αποτελούν χωριστή κατηγορία.
3) Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν ένα μικρό αυτόνομο προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, να λειτουργούν στοιχειωδώς και να μην εξαρτώνται από την καλή διάθεση της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη