ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 Μαΐου στην Αθήνα  η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας συμμετείχε ο  Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, με ομιλητή τον Παναγιώτη Λολώνη, μέλος του συλλόγου.
Το θέμα της ημερίδας ήταν «ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» και ο κος Λολώνης ανέπτυξε το θέμα «Ο φυσικός , ιστορικός και λαογραφικός πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας».
Την ημερίδα άνοιξε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την παρουσίαση και το συντονισμό του προγράμματος στο πρώτο μέρος της συνεδρίας, ενώ έγιναν και σύντομοι  χαιρετισμοί.  
Στη συνέχεια τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν η Προϊσταμένη  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου –Οικονομοπούλου, όπου ανέπτυξε τη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 2010-2018.
Ο Γιάννης Ν. Δρίνης  αναφέρθηκε στις δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας.
Ο Χρήστος Τσούτσουβας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των μνημείων του Αρκαδικού πολιτισμού.
Ο Κώστας Φίλανδρος ανέπτυξε το θέμα για το πώς ο πολιτιστικός πλούτος της Μεγαλόπολης λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης της Αρκαδίας.
Ο Φώτης Ζώης αναφέρθηκε στην Αναζήτηση, Καταγραφή, Τεκμηρίωση, Καθαρισμό και Συντήρηση όλων των αρχαίων μονοπατιών που οδηγούσαν στους αρχαιολογικούς χώρους.
Η Μαρία Σγουρού μίλησε για τον Πέπλο της Λυκοσούρας Αρκαδίας.
Ο Παναγιώτης Μπένος εξήγησε τη σημαντικότητα της Καταγραφής και τη σύνδεσή της με τις πολιτιστικές διαδρομές.
Ο Τάκης Καψάλης αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Κληρονομιά και ο ρόλος της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος μίλησε για τα «νησιά» του Λάδωνα.
Ο Άγγελος Δενδρινός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα του Αρχαιολογικού οδηγού της Αρκαδίας.
Η Σμαραγδή Αρβανίτη αναφέρθηκε στη μεταβυζαντινή ζωγραφική στην Κυνουρία.
Ο Ιωάννης Γεωργίου μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση δομικών βλαβών στα μνημεία της Αρκαδίας.
Ο Παναγιώτης Κοτσιώνης αναφέρθηκε στους δρόμους του Παυσανία στην Αρκαδία.
Στο τρίτο μέρος της συνεδρίας ο Αλέξανδρος Θανόπουλος μίλησε για τα Πυργόσπιτα της Αρκαδίας – Αξιοποίηση- Τρόποι αποκατάστασης.
Η Αγγελική Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στα Μνημεία και στα χτίσματα της Λαγκαδινής τέχνης , ενώ η Φωτεινή Δαλιάνη μίλησε για τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη των νεοκταγωνικών εκκλησιών της Αρκαδίας.
vlaxerna.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη