«Ξεκινά» η γραμμή 4 του μετρό

© Παρέχεται από: Brainfood Publishing Ltd. Γενική περιγραφή της Γραμμής 4
Το τρέχον Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό Αθήνας περιλαμβάνει τη Γραμμή 4 του Μετρό, Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός-Φάρος-Μαρούσι, με τις επεκτάσεις της (α) προς Βύρωνα/Άνω Ηλιούπολη και (β) προς Περισσό και Εθνική Οδό. Η Γραμμή 4, σχήματος «U», αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας, έχει συνολικό μήκος 33,5 χλμ, περιλαμβάνει 31 συνολικά σταθμούς και αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα, Α, Β, Γ, Δ και Ε:
    Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς)
    Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
    Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
    Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Περισσός (μήκους 3,0 χλμ και 2 σταθμούς)

    Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)
Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τις τρεις κοινοπραξίες που έχουν γίνει δεκτές.
Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 75% αποτελεί τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα υπόλοιπα έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.
Η κατασκευή θα διαρκέσει οκτώ χρόνια και η νέα γραμμή υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί πάνω από 310 χιλιάδες επιβάτες την ημέρα.
Θα συνδέεται σε δύο σταθμούς, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός, με τις ήδη λειτουργούσες γραμμές του μετρό, που θα διαθέτει τότε ένα δίκτυο με 79 σταθμούς.
Με τον νέο σχεδιασμό, η νέα γραμμή θα διαθέτει 15 σταθμούς.
Ο νέος σταθμός Ελικώνος, που θα κατασκευαστεί στη διασταύρωση των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθας, θα καλύψει τη μεγάλη απόσταση των 1.400 μέτρων που χωρίζει τον σταθμό «Γαλάτσι» από αυτόν στην πλατεία της Κυψέλης και θα εξυπηρετήσει μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή της πρωτεύουσας.
Στη νέα γραμμή θα προηγηθούν οι πρόδρομες εργασίες ώστε να ακολουθήσει το κυρίως έργο χωρίς τα συνήθη... απρόβλεπτα που φέρνουν καθυστερήσεις και κυρίως αυξήσεις στον προϋπολογισμό.
msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη