Στους 74 οι νεκροί και στους 187 οι τραυματίες- Δεκάδες οι αγνοούμενοι

© Παρέχεται από: 24 Media Digital S.A.
Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά που σάρωσε την περιοχή έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.
Απόλυτη καταστροφή και στην περιοχή της Κινέτας μαρτυρά η επόμενη ημέρα, που ως εκ θαύματος δεν σημειώθηκαν θύματα σε αυτό το πύρινο μέτωπο, το οποίο συνεχίζει όμως να είναι απειλητικό.
Τη νύχτα κατάφεραν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο όλα τα σημείο προς την παραλία, όμως συνεχώς αναζωπυρώνονται εστίες ψηλά στα Γεράνια Όρη, απ’ όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά και πλέον το πύρινο μέτωπο εκεί έχει αρχίσει και παίρνει ξανά μεγάλες διαστάσεις με απειλητική δυτική κατεύθυνση προς Αγίους Θεοδώρους.
Αναφορικά με το χρονικό της καταστροφής το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε πέντε οικισμούς της Βόρειας Κινέτας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή.
Με τις ενισχύσεις που έφτασαν και από την επαρχία, επιχειρούν πλέον 150 άντρες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και 5 ελικόπτερα. Η περιοχή ενισχύθηκε από χθες και με μηχανήματα από την Περιφέρεια και άλλους δήμους.
Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο στη Νέα και στην Παλαιά Εθνική Οδό αποκαταστάθηκε πλήρως.

Ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί στο Μάτι

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή. Οι νεκροί δυστυχώς έφτασε τους 74, 164 ενήλικες τραυματίες εκ των οποίων οι 10 είναι σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, αφού ένας αποσωληνώθηκε και τα παιδιά αυξήθηκαν σε 23. Στα νοσοκομεία έχουν παραμείνει νοσηλευόμενοι 71 ενήλικες. Όλοι τους νοσηλεύονται κυρίως στον Ευαγγελισμό και ακολουθεί, το Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και το Αττικό Νοσοκομείο.
Τα παιδιά, που ευτυχώς κανένα τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση που νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγούσε στη θάλασσα, το πρωί, στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδιά… αγκαλιασμένα με τις μανάδες τους… Μέχρι αυτή την στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τις αναγγελίες για αγνοουμένους έχει δεχτεί 35 κλήσεις.
Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν ήδη ερευνήσει πάνω από 115 σπίτια στο Μάτι ενώ ερεύνησαν και μια φήμη που κυκλοφορούσε για θύματα σε ξενοδοχείο, με αρνητικά αποτελέσματα.
Έντονες είναι οι υποψίες από αξιωματικούς και την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κάτι που αποτελεί πεδίο έρευνας πλέον.
Η απόλυτη τραγωδία γράφτηκε λοιπόν στη Νέα Μάκρη, στο Μάτι, στη Ραφήνα και στον Νέο Βουτζά, όπου προέκυψαν όλα αυτά τα θύματα και οι δεκάδες αγνοούμενοι, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά εκατοντάδες σπίτια υποδομές και αυτοκίνητα.
Πλωτά του Λιμενικού, σκάφη αναψυχής και όλα τα διαθέσιμα πλωτά μέσα επιστρατεύτηκαν και έπλευσαν προς το Μάτι και την γύρω ακτογραμμή για τον ασφαλή απεγκλωβισμό κατοίκων και λουομένων από τις παραλίες.
Από το Λιμενικό επιχειρούν 6 πλωτά μέσα, ιδιώτες, ψαράδες, και η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά από τη θάλασσα έγιναν 19 διασώσεις και 696 απεγκλωβισμοί κατοίκων που βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ραφήνας. Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώστηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι.
Σήμερα το πρωί το Λιμενικό εντόπισε δύο άντρες νεκρούς, φτάνοντας πλέον τα έξι άτομα που έχουν ανασυρθεί νεκρά από την θάλασσα, ενώ από τους 13 Δανούς, αναζητείται πλέον μια γυναίκα. Διασώθηκαν οι 11 και παραμένει άγνωστο αν ένας από τους δύο νεκρούς που εντοπίστηκαν σήμερα είναι ένας από τους Δανούς τουρίστες.
Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα για πολλούς αγνοούμενους, αφού πολύς κόσμος βρήκε καταφύγιο στη θάλασσα, τους παρέσυραν όμως τα ρεύματα στα ανοιχτά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μικρού κοριτσιού που έπεσε από γκρεμό στη θάλασσα για να σωθεί από την φωτιά και σκοτώθηκε. Οι Δανοί τουρίστες επιβιβάστηκαν σε λέμβο και βγήκαν στα ανοιχτά, όμως λόγω του πανικού και του υπερβολικού φόρτου η λέμβος αναποδογύρισε και βρέθηκαν στο νερό.
Πλέον, στην περιοχή του Νέου Βουτζά, στο Μάτι και την Ραφήνα υπάρχουν μόνο μικροεστίες σε διάφορα σημεία και σε σπίτια που ακόμα καίγονται, ενώ σε από πόρτα σε πόρτα και από σπίτι σε σπίτι, οι διασώστες ψάχνουν να βρουν τυχόν θύματα.
Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 190 άντρες της Πυροσβεστικής με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 εθελοντές με 12 εθελοντικά οχήματα, 6 μηχανήματα ΟΤΑ και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.
Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε χθες το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.
Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν σπίτια και υποδομές. Η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις από απεγνωσμένους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και πραγματοποιούσε συνεχώς απεγκλωβισμούς.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος αποκαταστάθηκε. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Δύο φωτιές στα Χανιά: Εντολή εκκένωσης δόθηκε για δύο κοινότητες στον Πλατανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στον Πλατανιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση. Η φωτιά απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές και δόθηκε εντολή εκκένωσης των κοινοτήτων Καλάμι και Κατσουφιανά. Στο σημείο επιχειρούν 60 άντρες με 18 οχήματα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.
Καταστροφική ήταν και η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε αγροτοδασική έκταση, κοντά στον οικισμό Μετόχι, έξω από τις Βρύσες Χανίων Κρήτης. Πλέον, στο σημείο δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Κορινθία: Τρία πύρινα μέτωπα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, όπου μάλιστα η φωτιά έκαψε σπίτια και έφτασε μέχρι και έξω από τα διυλιστήρια, ευτυχώς δίχως να δημιουργηθούν χειρότερα προβλήματα. Επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στα Ίσθμια Λουτρακίου, ενώ στο Ζεμενό του Κιάτου, υπάρχει ενεργό μέτωπο σε χαράδρα και έχουν ενισχυθεί κατά πολύ οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, επίγειες και από αέρος.

Πυρκαγιές σε ύφεση και οριοθέτηση

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά στο Πανόραμα Καλάμου, όπου η φωτιά ξέσπασε σε πευκόφυτο δάσος και έφτασε για πολλοστή φορά μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Λευκίμη του Δήμου Σουφλίου έχει πλέον οριοθετηθεί. Οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν τη νύχτα και τα ξημερώματα στη Φθιώτιδα, η πρώτη στην Λάρυμνα και η δεύτερη στο Χλωμό, εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα.
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 73 αστικές πυρκαγιές, 47 δασικές πυρκαγιές και σε 149 παροχές βοηθείας. Όσοι αναζητούν τα αγαπημένα του πρόσωπα και δεν τους βρίσκουν καλούνται να επικοινωνήσουν με το «199» για να το αναφέρουν στην Πυροσβεστική, να καταγραφεί η περίπτωση και να λάβουν οδηγίες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη