Αρκαδία: Κέρδη για το βύσσινο και ζημιά για το κεράσι



vyssino-kalliergeia


Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά αποδείχθηκε η φετινή για τους παραγωγούς κερασιού στην Αρκαδία, όπου καλλιεργούνται 750 στρέμματα κεράσι και 200 στρέμματα βύσσινο, με το τελευταίο να παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο διπλασιασμός της παραγωγής δεν συναντήθηκε με διπλασιασμό των αναγκών της αγοράς και, εάν προσθέσουμε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Ο υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της Ένωσης, Κώστας Ζάβος, αναφερόμενος στην πορεία του κερασιού, θα επισημάνει ότι «το μαύρο κεράσι είχε τη μισή τιμή από την περσινή, αφού στην αγορά πουλιόταν 1,5 έως 2 ευρώ ενώ το 2017 ήταν 4 ευρώ. Η προσπάθεια για εξαγωγές στην Ιταλία σκόνταψε στις πολύ χαμηλές τιμές που έδωσε η Τουρκία και έτσι περιοριστήκαμε στο ένα φορτίο. Σε ό,τι αφορά το πετροκέρασο, απορροφήσαμε όλη την παραγωγή, αλλά και σε αυτό το είδος είχαμε πτώση της τιμής, αφού πέρσι ο παραγωγός έπαιρνε περίπου 55 λεπτά, ενώ φέτος θα πάρει 38».

Σε ό,τι αφορά το βύσσινο, οι περισσότεροι παραγωγοί το διώχνουν μόνοι τους στη λαχαναγορά και η τιμή κυμάνθηκε στα 48 λεπτά, ενώ το 2017 ήταν 58 λεπτά.
Η διαφορά είναι ότι η φετινή παραγωγή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, όπως και στο κεράσι. «Η φετινή παραγωγή πρέπει να είναι πάνω από 400 τόνοι. Από αυτούς, περίπου 80-90 απορροφήθηκαν από την αγορά και εμείς θα διώξουμε περίπου 160».
Ο Γιώργος Γκάνιος, παραγωγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αρκαδίας, δήλωσε ότι «από την πρώιμη ποικιλία κερασιού έμειναν αρκετά επάνω, αλλά το σκληρό ή τραγανό περπάτησε, όπως και το λευκό, που το πήρε η Ένωση. Στο βύσσινο έφυγαν μεγάλες ποσότητες, αλλά οι βροχές έκαναν μεγάλες ζημιές και έχουμε ζητήσει να έρθει εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, να κάνει μία αποτίμηση, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αισιοδοξούμε ότι οι εξαγωγές βύσσινου θα πάνε καλά, έστω και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, και θα δώσουμε άλλη δυναμική στην αξία του προϊόντος. Ήδη, για δεύτερη συνεχή χρόνια, στέλνουμε φορτία στην Ιταλία και πιστεύω ότι στην πορεία θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες».
www.ypaithros.gr/arkadia-kerdi-visino-zimia-kerasi/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη