Μετράνε ζημιές στην Αρκαδία. Οι βροχές έπληξαν αμπέλι και πατάτα - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Home Top Ad

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Post Top Ad

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Μετράνε ζημιές στην Αρκαδία. Οι βροχές έπληξαν αμπέλι και πατάτα

ampeli-arkadia

Καταστρεπτικό αποδείχθηκε το τελευταίο δίμηνο για τους παραγωγούς της Αρκαδίας, αφού είδαν τους κόπους τους να χάνονται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Αμπέλια και πατάτες υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς από τις 15 Ιουνίου και μέχρι πριν από λίγες μέρες οι βροχοπτώσεις μετά το μεσημέρι ήταν ακατάπαυστες.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Ένωσης Αρκαδίας, Βαγγέλη Παρασκευόπουλο, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο «είναι κυρίως της Μαντινείας και λιγότερο της Τεγέας. Οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές είναι κυρίως τα αμπέλια και οι πατάτες, που τώρα ξεκινά η συγκομιδή τους. Το ποσοστό της ζημιάς σε αυτές υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 30%. Αντιθέτως, στα σταφύλια η ζημιά φαίνεται να ξεπερνά το 70%».
Παρότι οι καλλιεργητές έκαναν όλες τις απαιτούμενες κινήσεις για να αποτρέψουν την εμφάνιση περονόσπορου, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, με αποτέλεσμα να πάρει μορφή επιδημίας.

Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ζημιές σε μαρούλι και ντομάτες. Τα δυσάρεστα νέα φυσικά είναι, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Παρασκευόπουλος, ότι «ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τα αμπέλια που χάθηκαν λόγω περονόσπορου, αν και αυτός προήλθε από τις κλιματολογικές συνθήκες».
Πάντως, τις αμέσως επόμενες μέρες ο ΕΛΓΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αναγγελίες, ώστε να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «το εισόδημα των αγροτών εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός».
http://www.ypaithros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ